Простими словами: у чому різниця між MacBook Air та Pro і як зробити вибір?

Асортимент Apple пропонує широкий вибір продуктивних та легких лептопів із привабливими характеристиками. Всі моделі мають різну ціну, на яку впливає внутрішнє наповнення та кількість функцій. Найчастіше перед клієнтами часто постає вибір – Макбук Air або Pro. Нижче ми опишемо різницю MacBook Air та Pro, враховуючи особливості процесорів, габарити, характеристики екрану, швидкість роботи.

Що таке MacBook Air?

MacBook Air – лептоп з процесорами Intel та фірмовими чіпами від Apple, який пропонується з 13 та 15-дюймовим екраном. Макбук Айр повністю задовольняє потреби звичайних користувачів, фахівців із роботи з відео та графікою. Вибір конкретної конфігурації залежить кількості оперативної пам'яті. Флагманський Макбук є найкомпактнішим з усієї серії лептопів. Для того, щоб продовжити термін його експлуатації та захистити від пошкоджень, рекомендується купити чохол на Макбук.

Види процесорів для MacBook Air

Моделі MacBook Air до 2020 року випускалися на чіпсетах Intel. Починаючи з 2020 року Apple почав оснащувати лептопи фірмовим процесором, який демонструє більш високу продуктивність, особливо для роботи з графікою та відео. Види процесорів для MacBook Air:

  • Intel Core 2 Duo;
  • Intel Core i3;
  • Intel Core i5;
  • Intel Core i7;
  • Apple M1;
  • Apple M2.

Макбук на процесорі М1 та М2 вважається більш сучасним та якісним. Продуктивні 8-ядерні чіпсети виграють у графічних характеристиках та швидкості роботи. Наприклад, пристрій з M1 працює в 3,5 разів швидше при обробці відео, ніж лептоп із Intel Core i7. У жовтні 2023 року компанія представила процесори нового покоління М3, випуск яких планується навесні 2024 року.

Що таке MacBook Pro?

MacBook Pro — дорожча лінійка пристроїв, розрахована на професійних користувачів (дизайнерів, розробників, відеомонтажерів). Макбук Про робиться з екранами на 13, 15 і 16 дюймів. Найчастіше лінійка лептопів оснащена продуктивнішими процесорами, кращими динаміками, великим дисплеєм.

Головні порівняльні характеристики MacBook Air та MacBook Pro

MacBook Air оснащений датчиком Touch ID, що дозволяє розблокувати лептоп, здійснювати покупки в онлайн-магазинах та входити до додатків. У лінійці Pro ця функція є у конфігураціях з панеллю Touch Bar, які мають більш високу вартість. Основні характеристики порівняння MacBook Air та MacBook Pro:

Критерій

MacBook Air

MacBook Pro

Продуктивність

Працюють на процесорі Intel Core i5 із частотою 1,8 ГГц. Завдяки технології Turbo Boost чіп розганяється до 2,9 ГГц.

13-дюймовий лептоп працює на процесорі Intel Core i5 із частотою 2,7 ГГц та 2,8 ГГц. 15-дюймовий Макбук працює на Intel Core i7 (3,1 ГГц та 2,8 ГГц).

Графічна підтримка

Графічний процесор HD Graphics 6000 розрахований на найпростіші завдання.

Пристрої з графікою Intel Iris Plus Graphics 655 підтримують два екрани та одночасну повну роздільну здатність на вбудованому екрані. Забезпечує більш ефективну роботу з графікою та відео.

Оперативна та внутрішня пам'ять

13-дюймовий лептоп має 8 Гб оперативної пам'яті. Пристрій на мікропроцесорі М2 має оперативну пам'ять до 24 Гб. Внутрішню пам'ять становить максимум 2 Тб.

Pro-версія 2015-2016 випуску має 8/16 Гб пам'яті. Оперативна пам'ять у пристроях М2 сягає 24 Гб. Внутрішню пам'ять можна розширити до 8 Тб.

Підключення

З'єднуються із екранами (3840х2160 пікселів) через порт Thunderbolt. 

Дозволяють підключати через Thunderbolt два монітори з роздільною здатністю 3840х2160. Модифікація з відеокартою AMD Radeon R9 M370X дозволяє передавати зображення на екран з роздільною здатністю 5120х2880 пікселів.

Сучасні MacBook Air оснащені роз'ємом Thunderbolt, від двох роз'ємів USB та двома джеками під навушники. У Pro-версії розташовано до чотирьох роз'ємів USB-C зі швидкістю передачі 40 Гб/с.

Порівняння екранів MacBook Air та MacBook Pro

Розмір екрана та роздільна здатність може бути вирішальним при виборі лептопа. Відмінності екранів MacBook Air та Pro:

  • 13-дюймовий екран MacBook Air має роздільну здатність 1440х900 пікселів Зображення представлене гідною якістю та мінімальною зернистістю;
  • екран MacBook Pro на 13 або 15 дюймів має роздільну здатність 2560х1600 та 2880х1800 відповідно. 16-дюймовий екран має роздільну здатність до 3072х1920 пікселів. Дисплеї Retina відрізняються насиченою яскравістю, широким діапазоном кольорів та реалістичним зображенням.

Технологія True Tone у Pro-версіях автоматично підлаштовує кольори під освітлення кімнати, де знаходиться пристрій. Висока роздільна здатність дозволяє користувачам виконувати деталізовані графічні завдання.

Порівняння габаритів ваги MacBook Air та MacBook Pro

Дизайн та розмір є суттєвими відмінностями MacBook Air та Pro. Лептопи версії Air мають більш тонку форму та легку вагу. Товщина пристрою досягає 4,1-16,1 мм, а вага – 1,29 кг. Макбук Про відрізняється більшою товщиною (15,6-16,2 мм) та вагою (1,37-1,95 кг).

Порівняння зарядки та швидкості роботи MacBook Air та MacBook Pro

MacBook Air та Pro відрізняються тривалістю автономної роботи. Лептопи Pro-версії забезпечують 10-годинну автономну роботу. Акумулятор MacBook Air забезпечує 12 годин роботи при веб-серфінгу та 13 годин при перегляді фільмів.

Макбуки лінійки Pro демонструють більш високу швидкість роботи. На прикладі моделей MacBook Air M2 та MacBook Pro M2 2022 року, продуктивність у Pro-версії збільшена у 6 разів.

Що вибрати: MacBook Air чи MacBook Pro?

При виборі високопродуктивного лептопа або переході на операційну систему macOS рекомендується вибрати MacBook Air. Модель повністю задовольняє завдання звичайних користувачів, забезпечує комфортне транспортування та триваліший процес автономної роботи, проте не підходить для роботи з 3D-зображеннями, потужним монтажем відео та кодуванням. В процесі порівняння MacBook Air та Pro M1, Варто відзначити, що Pro-версія забезпечує редагування кількох потоків відео 4К.

Кому та для яких цілей більше підходить MacBook Air?

MacBook Air M1 не підходить для програмістів, оскільки має меншу продуктивність. Купити Макбук Air рекомендується звичайним користувачам та фахівцям, які працюють з документами та нескладними завданнями у веб-браузері. З ним можна подорожувати та змінювати місце роботи завдяки легкості та компактному розміру.

Кому та для яких цілей більше підходить MacBook Pro?

За заявами компанії Apple, лептопи лінійки Pro підходять музичним продюсерам, розробникам, фотографам, 3D-дизайнерам, відеоредакторам. Купити Макбук Pro рекомендується професіоналам, що працюють з програмами Logic Pro, Final Cut Pro, Vectorworks, Maxon Cinema 4D.

Чи можна заряджати MacBook Pro зарядкою від Air?

MacBook Pro можна заряджати зарядкою від Air, оскільки акумулятор оснащений контролером, який визначає рівень і режим заряду. При менш потужному пристрої час заряджання збільшується, а при використанні більш енергоємної зарядки акумулятор захищений від перевантаження.

24.04.2024