Скільки буде актуальним Macbook Air M1? Пояснюємо простими словами

Модель Macbook M1 продовжує користуватися популярністю, незважаючи на вихід пристрою з новим чіпсетом. Девайс відомий своєю продуктивністю, легкою вагою, стильним дизайном та ергономікою, які досі залишаються актуальними. Щоб не пошкодити корпус пристрою, слід придбати чохол на Макбук.

Що таке M1?

M1 – це процесор виробництва Apple, яким оснащені лептопи MacBook Air 13'' і MaxBook Air Pro 13''. Нотубук з чіпсетом обійшов своїх попередників на Intel за показниками енергоефективності та продуктивності.

Новий процесор M1 Apple MacBook Air відноситься до категорії ARM-чіпсетів. Особливість такої конструкції полягає у використанні традиційних ядер та модуля пам'яті на одній платформі. Останній є системою з дрібних чіпів на одній архітектурі. Потужний процесор демонструє високу продуктивність при обробці відео та графіки, а також у завданнях машинного навчання.

Чим відрізняється процесор М1 від попередників?

Макбук Air M1 відрізняється від попередніх моделей із чіпом Intel відсутністю вентилятора у конструкції. Завдяки цьому пристрій працює безшумно. Для охолодження лептопу з новим чіпсет досить маленького алюмінієвого радіатора.

Порівнюючи процесор M1 з попередніми чіпсетами Intel Core у старих моделях MacBook Air, MacBook Pro та MacBook Pro Max, варто підкреслити швидкість роботи. Згідно з результатами тестів Apple, M1 працює втричі швидше за своїх попередників.

Графіка нового процесора є конкурентом вбудованої графіки Intel, GPU Nvidia, AMD. Для тестування графічних можливостей Apple вибрала комп'ютерну гру Shadow of the Tomb Raider. За офіційними результатами дослідження, чіпсет працює вчетверо швидше.

Характеристики процесора М1

Залежно від конфігурації лептопа Apple пропонує від 4 до 16 високопродуктивних ядер. Характеристики MacBook Air M1:

  • 8-ядерний чіпсет (4 енергоефективні та 4 високопродуктивні);
  • 7-ядерний графічний процесор, який вдвічі знижує енергоспоживання та тепловиділення;
  • 16-ядерний нейронний двигун, який прискорює роботу штучного інтелекту та машинного навчання. Neural Engine дозволяє розпізнавати голос, швидко обробляти фотографії та аналізувати відео;
  • блок безпеки Secure Enclave, що забезпечує шифрування та безпеку системи;
  • кодувальник, здатний перетворити відео різних форматів;
  • інтегрована пам'ять 8 Гб (до 16 Гб в інших моделях, яка збільшує пропускну спроможність. Користувач може одночасно відкрити приблизно 30 вкладок у кількох браузерах, запустити відеоредактор, відкрити 20 фотографій та месенджери, не втрачаючи швидкості роботи).

Дозвіл екрана MacBook Air M1 2560 x 1600 пікселів забезпечує детальне та реалістичне зображення. У парі з графічним процесором дисплей видає чітку картинку, що особливо важливо для дизайнерів та обробників фотографій.

Які моделі Макбука працюють на М1?

Кремнієвий чіп M1 вбудований лише у певну кількість моделей. Моделі Макбука з процесором М1:

  • MacBook Air (2020);
  • MacBook Mini M1 (2020);
  • MacBook M1 Pro 13 дюймів (2020);
  • MacBook Pro 14 та 16 дюймів (2021);
  • MacBook Pro Max 14 та 16 дюймів (2021).

Пристрої працюють з операційною системою MacOS Big Sur, зручною у використанні та невразливою для зловмисників. Фірмовий браузер Safari на Макбуках М1 заощаджує заряд акумулятора. Наприклад, при відтворенні відео веб-браузер дає можливість пристрою працювати на півтори години довше.

М1 – це остання версія процесора макбука?

M1 Макбук — це перший лептоп 2020 року, у який вбудований фірмовий процесор Apple. У червні 2022 року компанія представила чіпсет М2 з потужнішим двигуном і вищим рівнем продуктивності, в жовтні 2023 року Apple презентувала процесор нового покоління M3.

Що змінилося з появою процесора М2?

М2 – це чіпсет Apple другого покоління, який на 18% продуктивніший, ніж М1. За даними компанії, графічний процесор продуктивніший на 35%, ніж у попередній моделі. Макбук можна використовувати на більш високих частотах порівняно з попереднім чіпсетом. Потужний відеодвигун ProRes забезпечує прискорене кодування та декодування. Лептоп із процесором М2 може відтворювати більше потоків відео 4К та 8К. Наприклад, робота у відеоредакторі Final Cut Pro виконуватиме швидше на 40%, ніж у попередній версії.

Які моделі макбука працюють на М2?

Макбук М2 справляється із повсякденними завданнями, пропонуючи потужні характеристики. Моделі MacBook з M2:

  • MacBook Air (2022, 2023);
  • MacBook Pro 13 дюймів (2022);
  • MacBook Pro 14 та 16 дюймів (2023);
  • MacBook Pro Max 14 та 16 дюймів (2023).

Пристрої М2 оснащені яскравим дисплеєм, сенсорною панеллю TouchBar, клавіатурою у формі ножиці. Додатково у лептопах спостерігається оновлена звукова система, що складається із трьох мікрофонів.

Характеристики процесора М2

Чіп М2 забезпечує велику швидкість під час редагування відео, роботи у веб-браузерах, відеоіграх. Характеристики процесора М2:

  • 8-ядерний чіпсет (4 енергоефективні та 4 високопродуктивні), характеристики продуктивності якого на 18% більше, ніж у М1;
  • технологія Turbo Boost для автоматичного визначення навантаження на процесор;
  • швидкість передачі даних 100 Гб/с;
  • нове покоління модуля оперативної пам'яті до 24 Гб;
  • 8-10 ядер графічної пам'яті;
  • підтримка кодеків ProRes та ProRes RAW, що дозволяє швидше обробляти відео та зберігати більше інформації про кольори;
  • нейронний модуль Neural Engine, здатний обробляти зображення, розпізнавати звук та покращувати роботи камери.

Чіп помітно прискорює та оптимізує роботу пристроїв. Переваги процесора відчують IT-фахівці, які працюють зі складними графічними редакторами.

Порівняння процесорів М1 та М2

Покоління М1 та М2 мають 8-ядерний процесор, який у новій моделі побудований за покращеним техпроцесом. Порівняння чіпів М1 та М2:

Характеристика

М1

М2

Графічний процесор

7 ядер

8-10 ядер

Швидкість передачі даних

68 Гб/с

100 Гб/с

Кількість оперативної пам'яті

16 Гб

24 Гб

Механізм кодування та декодування (прискорення монтажу та обробки)

Ні

ProRes

Нейронний двигун Neural Engine

16 ядер

16 ядер

Максимальний приріст потужності в макбуках з новим чіпсетом зріс на 35%, а обчислювальні можливості нейронного двигуна – на 40%. В обох моделях встановлені SSD зі швидкістю читання та запису даних до 3 Гб/с. Об'єм накопичувачів ідентичний (від 256 Гб до 2 Тб).

Як вибрати між макбуком на М1 та М2?

MacBook M2 демонструє найвищу продуктивність, яка буде помітна при обробці фото та відео. У повсякденному використанні моделі з новим чіпсетом користувачі можуть побачити суттєву різницю. Однак для роботи з графікою та відео рекомендується вибрати флагманський MacBook Pro 13 M1. Макбук із чіпом нового покоління забезпечить високу ефективність при роботі з рендерингом сцен та обчислювальними завданнями.

Головні переваги макбуку на М1

MacBook M1 є однією з останніх моделей, у розробці якої брав участь засновник компанії Стів Джобс. Переваги Макбука М1:

  • висока потужність. Продуктивності лептопа достатньо для роботи з графікою та відео. Користувач може вибрати модель із 8 або 16 Гб оперативної пам'яті, залежно від конкретних завдань;
  • ємність батареї. MacBook Air M1 забезпечує до 18-20 автономної роботи;
  • безшумна робота завдяки відсутності вентилятора;
  • простота ремонту. Майстри вже детально вивчили процесор, а купити деталі для ремонту М1 не складає труднощів;
  • найкраща ціна. Чіпсет залишається актуальним і доступним у 2024 році, тому користувачі можуть вигідно придбати MacBook Air M1 б/у.

 

Моделі MacBook Air M1 пропонуються у трьох кольорах: космічний сірий, сріблястий, золотистий. Екран MacBook Air M1 з діагоналлю 13,3 дюйма оснащений широким кольоровим охопленням, LED-підсвічуванням та технологією IPS. Також перевагою лептопа MacBook Air M1 є зручні розміри – 30,41 х 21, 24 см.

Коли вийде macbook М3?

MacBook M3 був представлений компанією Apple наприкінці жовтня 2023 року. Згідно з інсайдерською інформацією, вихід моделей із процесором нового покоління очікується навесні 2024 року.

Чи вистачає 8 ГБ оперативної пам'яті на макбук m1?

Оперативної пам'яті MacBook Air M1 достатньо для роботи в браузері, перегляду відео-контенту і простого відеомонтажу. При більш високих навантаженнях слід вибрати модель із 16 Гб пам'яті.

 

24.04.2024