Що таке смарт-годинник і як вони допомагають стежити за здоров'ям?

Смарт-годинник — це сучасний пристрій, за допомогою якого можна не лише керувати смартфоном, а й відстежувати фізичну активність. Пристрій дозволяє вимірювати пульс, рівень кисню в крові, якість сну та рівень стресу. Нижче розглянемо основні функції смарт-годинника та механізм їх роботи при відстеженні показників.

Що таке смарт-годинник?

Смарт-годинник має функціональність смартфона, оскільки дозволяє приймати дзвінки, отримувати повідомлення з соціальних мереж, перемикати музику і робити фотографії. Додатково пристрої оснащені датчиками для вимірювання пульсу, кисню у крові, тиску. При покупці смарт-годинник з сім-картою користувач отримує повноцінну заміну мобільного пристрою.

Для чого потрібний смарт-годинник?

Смарт-годинник потрібний для контролю за регулярністю тренувань та станом здоров'я, у тому числі серцевим ритмом, якістю сну. Додатково пристрій оснащений будильником, вимірювачем кроків та калорій, а також функцією безконтактної оплати.

Смарт-годинник дитячийпідходять для відстеження розташування дитини. Дитячий смарт-годинник із сим-картою здійснюють моніторинг добової активності, прослуховування навколишнього середовища та активацію SOS-сигналу тривоги.

Які функції можуть бути в смарт-годиннику?

Смарт-годинник буває повсякденними та професійними. Повсякденні моделі мають базову функціональність, стриманий дизайн та середню ударостійкість. Професійні протиударні смарт-годинники призначені для спортивного орієнтування, занурення з аквалангом, туризму. Функції смарт-годинника:

  • контроль фізичної діяльності;
  • вимір пройдених кроків, дистанції;
  • підрахунок калорій;
  • контроль якості фаз сну;
  • вимір серцевого ритму, попередження про проблеми;
  • контроль рівня кисню у крові;
  • отримання повідомлень з мобільних програм.

Додатково смарт-годинники з NFCдозволяють оплачувати покупки в магазинах у безконтактний спосіб. Особливість смарт-годинника з динаміком і мікрофоном полягає в тому, що користувач може взяти трубку та поговорити через пристрій. Вибрати та активувати конкретну функцію можна за допомогою піктограм на смарт-годиннику.

Найчастіше гаджет оснащений функцією вологозахисту та автономністю, для якого достатньо синхронізувати пристрій зі смартфоном. Підключення до мобільного телефону здійснюється за допомогою Bluetooth або Wi-Fi. Для синхронізації необхідно встановити універсальну програму для смарт-годинника Wearfit. 

Кому підійдуть смарт-годинники для контролю за здоров'ям?

Смарт-годинник підходить користувачам будь-якої вікової категорії для контролю необхідних параметрів. Кому підійде смарт-годинник для контролю за здоров'ям:

  • людям похилого віку з хронічними захворюваннями. Пристрій дозволить вчасно отримати дані та сигнал про критичні показники;
  • офісним працівникам та мандрівникам. Смарт-годинник стане асистентом для зайнятих людей, відстежуючи важливі показники здоров'я;
  • дітям. Спеціальний дитячий годинник дозволить батькам отримувати дані про стан здоров'я дітей, поки вони перебувають у навчальному закладі.

Також існують тактичний смарт-годинник для армійського використання, походів та екстремальних видів спорту. Перш ніж купити смарт-годинник, необхідно визначитись із конкретними вимогами. Деяким користувачам достатньо фітнес-трекера, який підраховує калорії та кроки, контролює сон та серцевий ритм.

Які показники здоров'я можна відстежувати за допомогою смарт-годинника?

Користуватися смарт-годинником для здорового життя можна людям різних професій. За допомогою вбудованих сенсорів пристрій дозволяє безперервно відстежувати показники, що корисно як для людей із захворюваннями, так і без них. Показники здоров'я, які можна відстежувати за допомогою смарт-годинника:

  • серцевий ритм;
  • кисень у крові;
  • фази сну;
  • артеріальний тиск;
  • температуру тіла.

Вимірювачі тиску та температури тіла присутні не у всіх смарт-годинниках. Додатково пристрій може контролювати час відпочинку та нагадувати про необхідність розминки.

Основні характеристики смарт-годинника для відстеження здоров'я

Робота смарт-годинника залежить від параметрів автономності, синхронізації з пристроєм, кількості пам'яті. Характеристики смарт-годинника:

  • операційна система. Смарт-годинник Xiaomi та інших китайських брендів синхронізуються зі смартфоном за допомогою Wear OS, Samsung – з ОС Tizen, Apple – з Watch OS, а Huawei – з Harmony OS;
  • набір основних функцій. Для відстеження основних параметрів здоров'я підійдуть стандартні моделі, професійним спортсменам варто обирати преміальні пристрої;
  • вбудована пам'ять. Об'єм пам'яті у сучасних моделях становить 1-32 Гб, залежно від цілей використання гаджета;
  • автономність. У середньому заряджання батареї в смарт-годинниках тримається один тиждень, проте великий набір функцій може посадити акумулятор за кілька днів. Зарядка для смарт-годинника пропонується у дротовому, бездротовому та портативному видах;
  • захист корпусу та екрану.Водонепроникний смарт-годинник можуть бути оснащені міцним металевим корпусом та протиударним склом.

Технічно жіночі та чоловічі смарт-годинники не мають відмінностей. Деякі виробники можуть назвати смарт-годинник жіночий чи чоловічими залежно від дизайну. Користувач може окремо вибрати ремінець для смарт-годинника, який приєднується до пристрою за допомогою кріплень на корпусі.

Як смарт-годинник контролює здоров'я?

Смарт-годинник контролює стан здоров'я за допомогою біоактивних датчиків, які використовують електричний опір. Датчики враховують типи тканин, оскільки шкіра, м'язи та зв'язки кожної людини по-різному проводять електричні імпульси.

Як смарт-годинник вимірює пульс і кисень у крові?

Смарт-годинник вимірює пульс людини протягом доби, збираючи інформацію про підвищення та зниження серцевих ритмів у певний проміжок часу. Для точного вимірювання кисню в крові та пульсу використовуються світлодіодні датчики, що просвічують шкіру та визначають колір крові. Кров з різним вмістом кисню має різний опір.

Смарт-годинник з тонометром вимірює артеріальний тиск, виходячи зі швидкості поширення пульсової хвилі по судинах. Найбільш правильні результати користувач отримує при вимірі показників, тримаючи руку на рівній поверхні.

Як смарт-годинник зчитує дані про сон людини?

Смарт-годинник для здоров'я дозволяє контролювати якість сну. Пристрій відстежує рухи та пульс за допомогою датчика частоти серцевих скорочень, гіроскопа та акселерометра. На основі отриманих даних смарт-годинник розраховує час засинання та пробудження, а також визначає тривалість кожної фази сну.

Як смарт-годинник вважає спалені калорії та фізичне навантаження?

Смарт-годинник для Айфона або Андроїда оснащені GPS-навігатором та датчиками відстеження переміщення тіла, орієнтації та частоти серцевих скорочень. Для виміру калорій та фізичного навантаження смарт-годинник ґрунтуються відразу на кількох показниках. Смарт-годинник для спорту відстежують метаболічний еквівалент, пульс, тип активності. Важливу роль вимірах грає історія активності та персональні дані, внесені користувачем (вага, зростання, стать, вік). 

Чи можна вірити показникам здоров'я, які передають смарт-годинник?

Як стверджують виробники, смарт-годинник з вимірюванням тиску, пульсу, сну та фізичної активності є корисними приладами. Важливо пам'ятати, що будь-який пристрій може мати незначні похибки у показниках. За наявності серйозних захворювань слід звернутися до лікаря.

Переваги використання смарт-годинника для контролю свого здоров'я

Смарт-годинник є незамінними помічниками у сфері здоров'я. Переваги смарт-годинника для контролю показників:

  • рання діагностика та моніторинг захворювань;
  • покращення фізичної активності;
  • одержання об'єктивних даних для лікарів;
  • покращення якості сну.

Водонепроникний та протиударний смарт-годинник мають тривалий термін служби, що є особливо важливим для використання пристрою в екстремальних умовах. Перш ніж замовити смарт-годинник, варто ознайомитися з набором функцій конкретного гаджета та виробником.

24.04.2024