Що можна робити в смарт-годинниках і як його вибрати?

Смарт-годинник є електронним пристроєм, який доповнює смартфон важливими функціями. Девайс може відстежувати спортивні показники, повідомляти користувачу про виклики та оповіщення соцмереж. Кожен пристрій має різний набір функцій. Нижче розглянемо опції та переваги смарт-годинника, а також критерії вибору.

Яким буває смарт-годинник?

Смарт-годинник отримує інформацію від зовнішніх або вбудованих сенсорів, а операційна система обробляє отримані дані. Пристрій з'єднується зі смартфоном за допомогою з'єднання Bluetooth або мережі Wi-Fi. Види смарт-годинників:

  • фітнес-браслети;
  • повсякденний годинник з базовими опціями, простим дизайном та середнім показником удароміцності;
  • преміум-годинник з розширеним функціоналом та дизайнерським оформленням;
  • професійний годинник для туризму, плавання, спортивного орієнтування, гонок або гри в гольф.

Повсякденні смарт-годинники та преміум-моделі відрізняються лише вартістю та кількістю корисних опцій. Вибір пристрою залежить від потрібних функцій для покупця.

Які виробники роблять смарт-годинники?

Смарт-годинник дозволяє бути на зв'язку без смартфона, контролювати фізичні навантаження і знати, де знаходиться дитина в даний момент. Функціонал та вид пристрою також залежить від виробника. Бренди, які випускають смарт-годинники:

  • Apple;
  • Google;
  • Hoco;
  • Borofone;
  • Gelius;
  • Proove;
  • Huawei;
  • Xiaomi;
  • Samsung.

Користувачам слід відповідально вибирати смарт-годинник до мобільного пристрою iPhone або Android. При виборі варто звертати увагу не лише на дизайн, а й на технічні характеристики. У нашому магазині пропонуються якісні смарт-годинники Xiaomi, які оснащені датчиками для вимірювання кисню в крові, серцевого ритму та якості сну.

Кому підійде смарт-годинник?

Смарт-годинник є одним із найбільш інформативних джерел даних про здоров'я людини. Гаджет підійде користувачам будь-якої вікової категорії. Кому підійде смарт-годинник:

  • людям похилого віку із хронічними захворюваннями. Пристрій дозволить вчасно отримати важливу інформацію про показники здоров'я (серцевий ритм, рівень кисню в крові);
  • офісним працівникам та бізнесменам. Смарт-годинник для офісу підійде для відстеження робочих завдань та швидкого прийому важливих дзвінків;
  • дітям та підліткам. Дитячий смарт-годинник дозволяє батькам отримувати інформацію про стан здоров'я дітей, поки вони перебувають у школі та дитсадку;
  • професійним спортсменам, людям, чия професія пов'язана зі спортом, необхідно відстежувати показники фізичної активності, серцевого ритму, а також контролювати сон та навантаження.

Пристрій стане незамінним асистентом для людини, яка часто подорожує. Смарт-девайс покаже час за відсутності поряд смартфону, а також вимірює температуру повітря та виконає роль ліхтарика у нічний час доби.

Смарт-годинник для спорту

Смарт-годинники для спорту дозволяють слідувати трендам правильного харчування та фізичних навантажень, відстежуючи активність, калорії та час, витрачений на тренування. Смарт-годинники для тренувань розраховують ефективність занять з огляду на вид спорту. На основі отриманої інформації пристрій пропонує скоригувати живлення та навантаження.

Спеціальні девайси для спорту додатково розраховують необхідну кількість білків, жирів, вуглеводів та калорій у денному раціоні. Смарт-годинник для бігу із вбудованим GPS-навігатором дозволяє вимірювати пройдену дистанцію темп бігу, а також записувати траєкторію руху.

Смарт-годинник для контролю сну

Смарт-годинник відстежує сон за допомогою двох датчиків – акселерометра (відстеження рухів) та пульсометра (відстеження серцевого ритму та тривалості сну). Пристрій контролює сон завдяки фазам сну, у яких у людини сповільнюється пульс чи частішає дихання. Сучасні смарт-годинники використовуються при безсонні для контролю за режимом.

Для людей яких професій підійде смарт-годинник?

У першу чергу, смарт-годинник підходить для професійних спортсменів. Пристрій вимірює параметри тренування та даває рекомендації щодо корекції даних. Для людей, пов'язаних зі сферою туризму, підійдуть аксесуари, оснащені GPS-навігацією, компасом, барометром. Також смарт-годинник стане асистентом для моряків, аквалангістів, військовослужбовців або бізнесменів, які планують робочий час.

Смарт-годинник для дітей та підлітків

Вибір смарт-годинника для дітей та підлітків залежить від віку дитини та необхідного функціоналу. Дитина одягає смарт-годинник до школи, завдяки чому батьки можуть відстежувати його розташування та швидко зв'язатися. Нерідко в смарт-годинник для підлітка вбудована камера, кнопка SOS та захист від зняття.

Тактичний смарт-годинник

Тактичний годинник володіє розширеним набором опцій та посиленим захистом. Пристрої призначені для військовослужбовців, любителів екстремального відпочинку та людей, пов'язаних зі складними умовами роботи. Головна особливість тактичних смарт-годинників – міцність матеріалу. Також гаджети володіють функціями водонепроникності та відстеження координат.

За якими параметрами вибирати смарт-годинник?

Перш ніж купити смарт-годинник, необхідно визначитися з вивчення ключових функцій пристрою. Параметри вибору смарт-годинника:

  • операційна система та синхронізація зі смартфоном;
  • основні функції;
  • вбудована пам'ять та автономна робота;
  • дизайн та форма пристрою;
  • тип дисплея;
  • захист корпусу та екрану;
  • водонепроникність.

Вибирати смарт-годинник слід не лише за впізнаваністю виробника, а й за набором опцій у гаджеті. Професійним спортсменам рекомендується вибрати пристрій із датчиками вимірювання кисню, аналізу навантажень та планування тренувань. Для повсякденного використання підійдуть моделі, які здатні відстежувати сон, віддалено шукати телефон.

Параметр 1. Операційна система смарт-годинника та синхронізація з телефоном

Операційна система гаджета одна з основних критеріїв вибору. Від програмного забезпечення залежить, які програми можна завантажити на гаджет. Види операційних систем смарт-годинників:

  • Wear OS (Google);
  • WatchOS (Apple);
  • Tizen (Samsung);
  • Harmony OS (Huawei).

Також пропонуються смарт-пристрої без прошивки, наприклад, моделі Smart Watch або Xiaomi Amazfit. Саме тип операційної системи вказує, як вибрати годинник під смартфон.

Смарт-годинник Apple Watch синхронізуються з телефоном на iOS. Гаджет можна підключити до смартфону Android, попередньо встановивши сторонню програму. Смарт-годинник з операційною системою Tizen синхронізується тільки з Андроїдом, а Wear та Harmony – з будь-яким телефоном.

Синхронізація здійснюється за допомогою Bluetooth або Wi-Fi. Перший тип з'єднання працює на відстані понад 10-20 метрів, а площа покриття Wi-Fi сягає 150 метрів.

Параметр 2. Основні функції смарт-годинника

Опції, вбудовані в смарт-годинник, можуть бути основними та додатковими. Основні функції смарт-годинника:

  • оповіщення про дзвінки, повідомлення з додатків, смс-повідомлень;
  • відстеження спортивних показників (кроків, калорій, швидкості бігу, маршруту);
  • оцінка стану здоров'я (вимір пульсу, кисню у крові, сну, рівня стресу);
  • GPS-навігатор;
  • відтворення музики;
  • NFC-модуль (для безконтактних платежів).

Додатково смарт-годинник може вимірювати вологу, артеріальний тиск та температуру тіла. Пристрої для дітей повідомляють батьків про зняття аксесуара з руки, а також мають зворотний дзвінок.

Параметр 3. Вбудована пам'ять та автономна робота смарт-годинників

Вбудована пам'ять у смарт-годиннику необхідна для завантаження програм, фото, музики та інших даних. Пам'ять сучасного смарт-годинника буває з різним об'ємом — від 1 до 32 Гб.

Автономність впливає на тривалість роботи без підзарядки. Однак на рівень заряду впливає кількість активованих функцій пристрою. У середньому смарт-годинник може працювати без зарядки близько одного тижня. Пристрої преміум-якості можуть запропонувати кілька режимів роботи – енергозберігаючий, стандартний чи потужний. Також у гаджетах доступні швидка, бездротова та портативна (від повербанку) зарядки.

Параметр 4. Дизайн та форма смарт-годинників

Стиль смарт-годинника може бути спортивним чи класичним. Найчастіше спортивні моделі мають масивну форму та яскраві відтінки. Класичні смарт-годинники зовні схожі на звичайні, вписуючись у повсякденні та ділові образи.

Вид циферблата можна адаптувати під певні побажання. Інтерактивність дисплея залежить від операційної системи та функціоналу програм. Також зовнішній вигляд залежить від форми корпусу (круглої, квадратної).

Одним із візуальних критеріїв вибору є тип ремінця. Матеріали ремінця смарт-годинника:

  • натуральна шкіра. Гарний та приємний на дотик матеріал, який комфортно облягає зап'ястя;
  • силікон. Недорогий та водостійкий ремінець, найчастіше з яскравими забарвленнями;
  • нержавіюча сталь. Міцний та стійкий до пошкоджень матеріал, що найчастіше використовується для чоловічих моделей.

Додатково виробники пропонують спеціальне кріплення на корпусі годинника, яке дозволяє міняти ремінці. Вибір форми залежить від побажань клієнта, а і його типу руки.

Параметр 5. Захист корпусу в смарт-годиннику

Міцність є важливим параметром пристрою, особливо при виборі смарт-годинника для роботи, пов'язаної з екстремальними умовами. Корпус протиударних пристроїв виготовляють із пластику або титану. Додатково екран гаджета захищений мінеральним або сапфіровим склом зі спеціальним покриттям.

Смарт-годинник має класи захисту, виражені індексом. Наприклад, в індексі IP56 перша цифра позначає рівень захисту від пилу, друга від вологи. Також виробники вказують на показник водостійкості (від 30 до 100 м).

Чим смарт-годинник відрізняється від фітнес-трекера?

Основна відмінність смарт-годинника від фітнес-трекера полягає у функціоналі. За допомогою годинника користувач може відповідати на дзвінки, відтворювати музики, читати повідомлення з соцмереж. Фітнес-трекер може лише повідомити користувача про повідомлення або дзвінок. На відміну від фітнес-браслета, смарт-годинник дозволяє встановлювати програми та SIM-картки у пристрій.

Фітнес-трекер може тримати заряд батареї від одного тижня до місяця, в той час, як максимальний час автономної роботи годинника становить в середньому один тиждень. Смарт-годинник відрізняється від фітнес-трекера програмним забезпеченням. Операційна система годинника залежить від моделі, а мікрокод фітнес-браслету передає дані на смартфон із вбудованих сенсорів.

24.04.2024