Як вибрати та використовувати зволожувач повітря?

Проблема сухості повітря позначається на стані шкіри та організму в цілому. Зволожувач повітря дозволяє постійно підтримувати оптимальний рівень. Вибрати зволожувач повітря можна за кількома критеріями (температурою пари, ємністю резервуара, рівнем шуму, індикацією режимів, ароматизацією). Нижче розглянемо принцип дії пристрою та поради щодо вибору відповідного девайса.

У чому користь освіжувача повітря?

Користь зволожувача повітря доведено медичними дослідженнями при симптомах алергії та грипу, сухості шкіри. Переваги зволожувача повітря:

  • полегшення симптомів алергії. Оптимальний рівень вологості сприятливо впливає на слизову оболонку носа і горла, усуваючи сухість, свербіж і нежить;
  • усунення хропіння. Використання зволожувача допомагає позбутися хропіння, викликаного закладеністю носа, шляхом розрідження слизу;
  • впливом геть стан шкіри. Підвищена вологість допомагає позбутися сухості шкіри;
  • усунення мікробів у просторі. Пар зволожувача повітря створює середовище, несприятливе поширення вірусів грипу і застуди, цим здійснюючи дезінфекцію.

Пристрій дозволяє полегшити проблеми з носовими пазухами, оскільки сухе повітря подразнює дихальні шляхи та впливає на підвищене виділення слизу. Також зволожувач повітря корисний для очищення від пилку та спор цвілі, які можуть провокувати захворювання дихальних шляхів.

Що дає зволожувач повітря?

Зволожувач повітря дає можливість полегшити симптоми алергії, уникнути зараження грипом та позбутися сухості шкіри. Також пристрій забезпечує комфортний сон та загальний рівень самопочуття. Інші переваги зволожувача повітря:

  • захист від статичної електрики. Інтенсивне утворення статичної електрики при сухому повітрі негативно впливає на побутову техніку та електроприлади;
  • іонізація повітря. Генератор негативних іонів робить повітря свіжим;
  • зволоження кімнатних рослин. Зволожувач повітря для рослин запобігає опаданню листя та пересиханню квітів;
  • покращення ефективності опалення. Оптимальний рівень вологості зберігає комфортну температуру, дозволяючи заощадити енергію.

Сухе повітря може сприяти розвитку тріщин та деформацій деревини на меблів, паркеті або дверях. Пара захищає дерев'яні поверхні у приміщенні від негативних наслідків сухого повітря.

На що звернути увагу під час вибору зволожувача повітря?

При виборі зволожувача повітря необхідно звернути увагу на бюджет, особливості приміщення, рівень сухості та забрудненості повітря. Основні критерії вибору зволожувача:

  • можливість автоматичного включення та вимикання. Автоматизація є важливим фактором для зайнятої людини, яка часто відлучається у справах або має домашню роботу з чітким графіком;
  • об'єм резервуара для води. Місткість впливає на частоту поповнення резервуара водою;
  • продуктивність девайса. Основний критерій, для якого необхідно враховувати площу приміщення. Для великої вітальні або офісного кабінету необхідно вибрати потужніший зволожувач;
  • рівень шуму. Критерій є важливим для нічного використання. Оптимальним є рівень шуму 20-30 дБ, проте варто враховувати наявність та гучність сигналів оповіщень.

Перш ніж купити зволожувач повітря необхідно ознайомитися з типами керування та наявністю витратних матеріалів. Стандартні прилади керуються за допомогою пульта дистанційного керування, дорожчі моделі можна підключити до мережі Wi-Fi, синхронізувавши їх зі смартфоном. Додатково до комплекту може входити фільтр на зволожувач повітря, гранулят, гігрометр.

Де найкраще ставити зволожувач повітря?

Зволожувач повітря найкраще ставити на рівну поверхню, на відстані від 50 см від підлоги та 30 см від стін та вертикальних поверхонь. Пар, що випускається, розсіюється в повітрі й рівномірно зволожує простір, а також запобігає осіданню пари на меблях та стінах. Струмінь пари слід направити в центр кімнати, розташувавши пристрій далі від опалювальних пристроїв.

Для циркуляції повітря та зволоження прилади найкраще ставити у спальні, вітальні чи дитячій кімнаті. Щоб забезпечити комфортні умови роботи, пристрій можна розташувати в робочому кабінеті. Зволожувачі в промислових приміщеннях необхідно встановити для підтримки якості продукції, що виробляється.

Як користуватися зволожувачем повітря?

Зволожувач повітря забезпечує випаровування у вигляді пари або суспензії. Деякі сучасні моделі оснащені вбудованим гігрометром, за допомогою якого можна контролювати параметри вологості та коригувати роботу пристрою. Користуватися зволожувачем повітря просто, достатньо періодично наповнювати резервуар водою, правильно встановити пристрій в кімнаті й встановити додаткові налаштування (за їх наявності). Також пристрій необхідно регулярно чистити від накипу та пилу, не допускаючи появи плісняви та грибка.

Універсальна інструкція до зволожувачів повітря

Перед першим включенням необхідно дати зволожувачу повітря нагрітися до кімнатної температури. Рекомендується використовувати пристрій за температури від 6 до 40 °С. Інструкція з використання зволожувача повітря:

  1. Розпакуйте зволожувач.
  2. Підготуйте пристрій, заповнивши резервуар до максимального рівня.
  3. Зачекайте, поки бавовняний стрижень промокне (перед першим запуском).
  4. Увімкніть зволожувач за допомогою кнопки увімкнення або через роз'єм USB. Акумулятори можуть автономно працювати до 8 годин.
  5. Налаштуйте інтенсивність випаровування. Зволожувачі пропонують два режими – безперервне зволоження і з паузою.
  6. Контролюйте рівень води у резервуарі. При досягненні мінімальної позначки необхідно долити води у ємність.
  7. Вимкніть зволожувач після закінчення використання. Деякі моделі мають опцію автовимкнення.

Перед тривалим відключенням (понад дві доби) слід злити воду, просушити поддон і бак для води. Також необхідно очистити та висушити фільтр для зволожувача повітря.

Як увімкнути зволожувач повітря?

Увімкнути зволожувач повітря можна за допомогою натискання кнопки запуску. Перед включенням зволожувачі та очищувачі повітря необхідно підключити до мережі живлення. Портативний освіжувач повітря достатньо активувати кнопкою включення.

Яку воду заливати у зволожувач повітря?

У зволожувач повітря не рекомендується заливати воду з-під крана. Найбільш підходящим варіантом є дистильована вода, яка не містить мінералів, що осідають у зволожувачі. Також для пристрою підійде демінералізована, відфільтрована або бутильована вода.

Як залити воду у зволожувач повітря?

Перед тим, як залити воду у зволожувач повітря, слід вибрати правильний тип води, який не містить мінералів і домішок. Етапи наповнення зволожувача водою:

  1. Від'єднайте пристрій від мережі і вилийте воду, що залишилася (при повторному використанні).
  2. Влийте дистильовану воду чи інші типи води. Заповніть резервуар до максимального рівня, вказаного на зволожувачі.
  3. Замініть резервуар для води та підключіть увлажнювач. Після заповнення резервуара помістіть його назад у основу, надійно закріпивши.

Не рекомендується заливати гарячу воду в резервуар, температура води має перевищувати 30°С. Пристрій не рекомендується вмикати з порожнім резервуаром, щоб уникнути короткого замикання.

Чи можна до зволожувача повітря додавати ефірні олії?

У зволожувач повітря можна додавати ефірні олії, однак для цього пристрій має бути оснащений аромакапсулою. Ароматичні олії не можна додавати у воду, тільки на спеціальний фільтр в окремий відсік. Зволожувач повітря з ароматом дозволяє здійснювати ароматерапію, заповнивши відсік улюбленою олією.

Що ще можна додавати у зволожувач повітря?

У зволожувач повітря можна додавати ароматичні суміші (ефірні олії з цитрусом, бергамотом, ромашкою, лавандою, хвойними рослинами), проте лише за наявності спеціального відсіку. У пристрій не рекомендується додавати дезінфектори та антисептики, які можуть нашкодити мембрану для зволожувача повітря

Скільки має працювати зволожувач повітря?

Зволожувач повітря повинен працювати до позначки 45-60% вологості у приміщенні. У зимовий час прилад краще вмикати після провітрювання, залишаючи його працювати протягом кількох годин, у тому числі вночі. Влітку пристрій варто включати періодично для комфортного самопочуття у спекотну погоду. За відсутності опалення у весняний та осінній час зволожувач варто використовувати при зниженні вологості, а також для ароматизації та іонізації.

Що робити, якщо з зволожувача повітря не йде пара?

Якщо з зволожувача повітря не йде пара, проблема може полягати у надмірному наповненні резервуара, внаслідок якого система забору води «тоне». Рівень води в ємності не повинен перевищувати максимальної позначки. Також необхідно перевірити фільтр на наявність забруднень та залишків миючого.

Як очищати та дезінфікувати зволожувач повітря?

Періодично зволожувач повітря необхідно очищати від накипу. Спочатку слід відключити пристрій від мережі, заливши засіб для чищення в резервуар і робочу базу. Через 15-20 хвилин розчин потрібно злити, також протерти елементи з нальотом.

Як почистити бак зволожувача повітря?

Після використання зволожувача повітря бак необхідно почистити від домашнього пилу, нальоту та плісняви. Етапи очищення бака зволожувача повітря:

  1. Від'єднайте пристрій від мережі.
  2. Протріть корпус зовні вологою ганчіркою та від'єднайте знімні елементи.
  3. Злийте залишки використаної води із резервуара.
  4. Обробіть бак і внутрішні стінки складом, що чистить, потім видаліть забруднення.
  5. Сполосніть деталі чистою водою, витріть їх та зберіть зволожувач.

Наліт найкраще видаляється спеціальними засобами для чищення. Під час чищення не рекомендується використовувати жорсткі щітки та засоби з великими абразивними частинками.

Як почистити зволожувач повітря від запаху?

Почистити зволожувач повітря від запаху можна за допомогою розчину лимонної кислоти або оцту, а також спеціальних засобів для чищення. Неприємний запах може виникнути при застоюванні води в резервуарі. Необхідно промити піддон, водяний резервуар та диски.

Що робити, якщо в освіжувачі повітря завелася пліснява чи грибок?

Цвіль та грибок є токсичними алергенами, які можуть викликати шкірні реакції та проблеми з дихальними шляхами. Засоби видалення грибка та плісняви зі зволожувача повітря:

  • содовий порошок. Сода має антисептичний ефект. Необхідно густо присипати порошком місце із пліснявою і залишити на деякий час, потім змив чистою водою;
  • розчин оцту. Речовина бореться з сольовими відкладеннями та ефективно усуває плісняву та грибок;
  • перекис водню. Антисептик дозволяє обробити пристрій від забруднень ватним диском або м'якою ганчіркою.

Для профілактики плісняви та грибка необхідно насухо витирати прилад перед тим, як забрати на тривале зберігання. При появі плісняви у зволожувачі повітря необхідно частіше очищати резервуар і виливати воду зсередини при тривалому вимкненні пристрою.

Скільки коштує зволожувач повітря?

Ціна зволожувача повітря залежить від набору функцій, типу живлення, об'єму резервуару. Зволожувач повітря в інтернет-магазині ВЧохлі коштує від 250 гривень.

Чим замінити зволожувач повітря?

Найпростішим і найбезпечнішим способом забезпечити вологість у приміщенні є установка зволожувача повітря. Чим замінити зволожувач повітря:

  • вологим прибиранням та провітрюванням приміщення;
  • кімнатними рослинами;
  • відкритим акваріумом;
  • сушінням речей на сушарці;
  • ємністю із водою перед вентилятором;
  • пульверизатор.

Підвищити рівень вологості в приміщенні можна, відкривши двері у ванну після прийому душу. Також можна розставити ємності з гідрогелевими кульками, які швидко вбирають вологу, а потім повільно виділяють її у повітря.

07.05.2024