Як правильно користуватися іригатором?

Іригатор – це прилад, що дозволяє очищати міжзубні проміжки та ясна за допомогою струменя води або спеціальної рідини. Пристрій можна встановити у ванну або взяти з собою в дорогу. Нижче розглянемо, як правильно користуватися іригатором.

Що являє собою іригатор?

Іригатор за допомогою регульованого струменя рідини обробляє важкодоступні ділянки ротової порожнини. Іригатор застосовують для очищення міжзубного простору від залишків їжі, бактерій та нальоту. Прилад складається з ємності для рідини, насоса, насадок та регулятора напору струменя.

Вибирати іригатор потрібно залежно від типу апарату, розміру контейнера та потужності. Також вибір пристрою залежить від наявності насадок та якості матеріалів, з яких виготовлений прилад.

Що чистить іригатор?

Основним призначенням іригатора є очищення зубів від залишків їжі у тих місцях, до яких не дістає звичайна щітка. Пристрій дозволяє очистити ясна, міжзубний простір та язик. Також іригатор акуратно чистить зубні імпланти, протези, коронки та брекети.

Іригатор – індивідуальний чи ні?

Іригатор є індивідуальним пристроєм, його використання кількома людьми є негігієнічним. Стаціонарний іригатор розрахований на одну особу. Використовувати домашній або портативний іригатор для ротової порожнини декількома людьми можна за умови встановлення індивідуальних насадок. Також під час здійснення кожної нової процедури слід наповнювати резервуар черговою порцією рідини.

Як використовувати насадки іригатора?

Для використання іригатора необхідні окремі насадки, кожна з яких виконує свою функцію. Крім стандартної вигнутої насадки існують ортодонтична та пародонтологічна насадки, для імплантів та мови. Етапи використання насадки іригатора:

  1. Приставте насадку до лінії ясен під кутом 90 градусів.
  2. Рухайтеся від задніх зубів до передніх.
  3. Проведіть насадкою по лінії ясен і зупиніть струмінь між зубами на кілька секунд.
  4. Продовжуйте процедуру до очищення обох сторін зубів.

Для максимальної ефективності результату необхідно правильно використовувати насадки іригатора. Змінні насадки дозволяють провести профілактику та лікування зубних захворювань, а також зміцнити ясна.

Які насадки потрібні для іригатора?

Найчастіше в комплект входить щонайменше одна стандартна насадка вигнутої форми, яка необхідна для чищення зубів та ясен. Купити іригатор можна одразу з необхідним набором наконечників. Насадки для іригатора:

  • базова насадка. Входить до комплекту для основного очищення ротової порожнини. Насадка дозволяє усунути залишки їжі між зубами за допомогою струменя рідини, зупинити утворення каменю, а також здійснює масаж ясен;
  • пародонтична насадка. Застосовується для догляду за ясенними кишенями. М'який наконечник дозволяє акуратно очищати ротову порожнину, не травмуючи ясна та міжзубні проміжки;
  • насадка для чищення язика. Очищає наліт та залишки їжі на язику, усуваючи неприємний запах із рота. Насадка, що нагадує ложку, видаляє бактеріальні забруднення за допомогою струменя рідини;
  • ортодонтична насадка. Використовувати ортодонтичну насадку іригатора необхідно для очищення брекетів, коронок, імплантів, які неможливо очистити звичайною щіткою. Потужне розпилення води допомагає обробити простір між скобами та зубами.

Насадка із щетинками призначена для чищення імплантів, вінірів та коронок. Вона видаляє наліт навколо конструкції та продовжує термін служби імпланту.

Як часто потрібно міняти насадки на іригатор?

Насадки на іригатор потрібно міняти із періодичністю три-шість місяців. Усередині насадок може накопичуватися наліт від води та розчину, тому регулярна заміна є обов'язковою процедурою.

Як користуватися іригатором? Покрокова інструкція

З кожною насадкою іригатор працює за певною інструкцією. Етапи використання іригатора:

  1. Надягніть насадку на пристрій.
  2. Піднесіть наконечник до зубів чи ясен.
  3. Поступово рухайтеся вздовж лінії ясен чи мови.
  4. Зупиняйтесь у міжзубних проміжках, ясенних кишенях або конструкціях для більш ретельного очищення.

Використання іригатора з насадками для зубів та ясен відрізняється кутом напряму струменя. Насадку для очищення міжзубного простору необхідно тримати під прямим кутом, а для ясен — гострим кутом. Насадка для очищення язика має форму ложки.

Іригатор потрібно використовувати до чи після чищення зубів?

Іригатор рекомендується використовувати до та після чищення зубів. Перед чищенням пристрій використовується для усунення залишків їжі та бактерій у міжзубному просторі.

Чистити зуби перед використанням іригатора слід додаткової гігієни. Пристрій дозволяє дочистити зуби, опрацювати сліпі зони та провести полоскання ясенної лінії. Також існує комбінований підхід, при якому між двома використаннями іригатора зуби очищаються стандартною щіткою. За наявності стоматологічних захворювань необхідно проконсультуватися з лікарем для вибору відповідної системи очищення.

Скільки хвилин треба користуватись іригатором?

Користуватися іригатором треба загалом дві-три хвилини. За наявності брекетів процедура може зайняти більше часу, оскільки потрібно спрямовувати потік води на поверхні навколо кожного кронштейна. Використання іригатора не повинно перевищувати 10 хвилин за одну процедуру.

Як користуватися іригатором для чищення зубів та міжзубного простору?

Для чищення зубів та міжзубного простору використовується стандартна насадка. Етапи застосування іригатора для чищення зубів та міжзубного простору:

  1. Надягніть базову вигнуту насадку для чищення зубів та міжзубного простору.
  2. Направте насадку під прямим кутом до лінії ясен.
  3. Увімкніть іригатор.
  4. Рухайте від задніх зубів до передніх для ефективного очищення.
  5. Проведіть насадкою вздовж лінії ясен.
  6. Ненадовго зупиніться у міжзубному просторі для видалення залишків їжі.
  7. Продовжуйте до повного очищення верхніх та нижніх зубів.

Іригатором зі стандартною насадкою може користуватися одна людина. Наконечник використовується для очищення внутрішньої та зовнішньої сторони.

Як користуватися іригатором для чищення ясен?

Чистити ясенні кишені іригатором слід для видалення залишків їжі та поліпшення кровообігу. Етапи застосування іригатора для ясен:

  1. Надягніть насадку для обробки ясен від бактерій та залишків їжі.
  2. Направте насадку на ясенний край.
  3. Розташуйте край насадки під гострим кутом між зубами і яснами й вставте в кишеню.
  4. Увімкніть іригатор і оберіть низьку інтенсивність подачі струменя.

Насадка іригатора додатково здійснює масаж ясен. Пристрій дозволяє очистити кишені вздовж ясен.

Як користуватися іригатором для чищення язика?

Чистити язик за допомогою іригатора необхідно для усунення неприємного запаху з рота та нальоту. Як користуватися іригатором для язика:

  1. Надягніть насадку, що видаляє наліт з язика.
  2. Встановіть наконечник у задній частині язика.
  3. Увімкніть пристрій на мінімальній інтенсивності.
  4. Рухайтеся насадкою від кореня язика до тіла, видаляючи наліт.
  5. При очищенні не рекомендується використовувати інтенсивний режим, щоб не травмувати язик. Струмінь рідини розпорошується по насадці, змиваючи забруднення.

Як користуватися іригатором для чищення зубних імплантів, коронок та протезів?

Щоб правильно чистити імпланти іригатором, необхідно використовувати спеціальну насадку із щіточкою. Етапи очищення:

  1. Надягніть насадку для очищення імплантів, коронок, протезів від залишків їжі та нальоту.
  2. Направте насадку на імплантат, коронку чи протез.
  3. Увімкніть іригатор.
  4. Опрацюйте кожну конструкцію від нальоту.
  5. Проведіть насадкою вздовж лінії ясен.
  6. Зупиніться у міжзубному проміжку для ретельного очищення.

Якщо чистити імпланти іригатором на регулярній основі, термін служби конструкцій буде продовжено. Вибити якісно встановлену пломбу або коронку іригатором неможливо.

Як користуватись іригатором для чищення брекетів?

Чистити брекети іригатором необхідно видалити залишки їжі з простору між зубів і конструкцією. Етапи використання іригатора для чищення брекетів:

  1. Надягніть насадку для очищення конструкцій.
  2. Направте насадку до елементів брекет-системи.
  3. Увімкніть іригатор.
  4. Пропрацюйте кожен проміжок між скобами та зубами.
  5. Проведіть насадкою вздовж лінії ясен.

Використовувати насадку для брекетів слід із мінімальною інтенсивністю, щоб не пошкодити елементи системи. За допомогою наконечника можна очистити важкодоступні місця, які не можна почистити зубною щіткою.

Як користуватися іригатором, щоб не бризкало?

Користуватися іригатором, щоб рідина не бризкала навколо, необхідно із закритими губами. Також рекомендується тримати пристрій так, щоб струмінь знаходився під прямим кутом до поверхні зубів або ясен. Слід проводити процедуру над раковиною, щоб уникнути розбризкування рідини.

Чи можна іригатором чистити гланди?

Промивання лакун та мигдалин іригатором у домашніх умовах не рекомендується, оскільки сильний натиск може травмувати гланди та спровокувати запалення. Чистити гланди іригатором необхідно за допомогою лікаря, щоб уникнути ускладнень.

Чи можна іригатором промивати вуха?

Промивати вуха іригатором не рекомендується через легку ушкодження тканин сильним напором струменя. Процедуру промивання вух необхідно здійснювати у кабінеті ЛОР-лікаря.

Чи можна мочити іригатор?

Мочити іригатор можна в процесі миття спеціальним очисником. Також промити пристрій можна проточною водою. Не рекомендується занурювати пристрій у воду, оскільки може виникнути замикання або корозія деталей.

Як часто можна користуватися іригатором?

Використовувати іригатор можна з інтервалом в один день. Чистити зуби іригатором за відсутності стоматологічних проблем можна до одного разу на два дні. При ослаблених яснах комплексний догляд повинен включати застосування іригатор двічі-тричі на день.

Чи можна використовувати іригатор щодня?

Використовувати іригатор рекомендується щодня портативний іригатор слід з низьким натиском струменя, оскільки високий тиск може стати причиною травмування ясен.

Чи потрібний розчин для іригатора?

Щоб ефективно промивати зуби іригатором, слід скористатися звичайною водою. Спеціальні розчини, наприклад, фтор, антисептичні та антибактеріальні засоби, надають активну дію на зуби, міжзубний простір та ясна.

Також є рідини, компоненти яких пом'якшують воду і продовжують термін служби внутрішніх деталей пристрою. Ароматизовані та натуральні екстракти забезпечують свіже дихання після гігієни порожнини рота.

Що можна додавати до іригатора?

В іригатор можна додавати антисептичні та антибактеріальні розчини, у тому числі рослинні екстракти, фтор. Що не можна додавати в іригатор:

  • трав'яні відвари;
  • ефірні масла;
  • сольові розчини;
  • звичайні ополіскувачі;
  • розчини із зубною пастою;
  • хлоргексидин;
  • перекис водню.

В іригатор слід заливати очищену, профільтровану або бутильовану воду. Вода з-під крана має бути м'якою.

Чи можна заливати ополіскувач у іригатор?

Заливати звичайний ополіскувач в іригатор не рекомендується, оскільки рідина сильно піниться. Також ополіскувач може містити речовини, що вступають у реакцію з металом або пластиком, з якого виготовлено пристрій.

Які ополіскувачі підходять для іригатора?

Для іригатора слід використовувати спеціальні розчини. Чисті ополіскувачі не підходять для влаштування через агресивний склад та утворення піни.

Чи можна заливати воду в іригатор з-під крана?

У іригатор можна заливати проточну воду, якщо вона не надто жорстка. Рекомендується застосовувати фільтровану або дистильовану воду. При використанні води з-під крана слід регулярно очищати та дезінфікувати резервуар, щоб не допустити появи мікроорганізмів.

Чи можна заливати в іригатор хлоргексидин?

В резервуар іригатора не рекомендується заливати чистий хлоргексидин. Речовина може входити до складу розчинів для влаштування.

Чи можна до іригатора додавати перекис водню?

Користуватися ультразвуковим іригатором із перекисом водню не можна. Речовина може пересушити слизову оболонку в порожнині рота, зруйнувати емаль і стати причиною стоматиту.

Чи можна залишати воду та іншу рідину в іригаторі?

Залишати воду та розчин в іригаторі не можна. У застійній рідині можуть з'явитися бактерії, які поширюються на всі внутрішні механізми пристрою. Внаслідок цього може виникнути наліт. Після використання ємність для рідини слід спустошити, промити водою та висушити.

На скільки вистачає рідини для іригатора?

Рідини портативного іригатора вистачає одну процедуру чищення. Об'єм резервуара дорожнього пристрою може змінюватись від 100 до 300 мл. Місткість стаціонарного іригатора може вміщувати від 600 до 800 мл рідини, якої вистачає на три або чотири швидкі очищення. За наявності брекету систем процедура триває більше часу.

Як мити іригатор?

Мити іригатор необхідно правильно, за допомогою проточної води та спеціального очисника. Етапи промивання іригатора:

  1. Від'єднайте ємність рідини від пристрою.
  2. Промийте клапан під струменем проточної води.
  3. Протріть корпус іригатора та резервуар м'якою ганчіркою.
  4. Видаліть забруднення з резервуара спеціальними засобами для чищення.
  5. Просушіть усі комплектуючі приладу.

Не рекомендується використовувати засоби для чищення з агресивним складом, який може пошкодити внутрішні елементи приладу. Обробка резервуара також необхідна, якщо іригатор забився.

Як промити іригатор перед першим використанням?

Щоб промити іригатор перед першим використанням, слід налити воду в резервуар, закрити отвір кришкою та потрясти. Потім необхідно перевернути пристрій, відкрити кришку і злити воду, що залишилася. Насадки рекомендується промити водою перед першим використанням.

Як стерилізувати іригатор?

Стерилізувати іригатор слід у такий же спосіб, як і промивати. Відмінність полягає в тому, що в резервуар необхідно додавати спеціальний антисептичний засіб. Також засобом слід протерти внутрішні та зовнішні елементи пристрою.

Як правильно заряджати іригатор?

Правильно заряджати іригатор можна за допомогою USB-шнура, що входить до комплекту. Пристрій заряджається від комп'ютера, повербанка чи мережі. Достатньо підключити прилад до шнура через USB-порт, підключивши кабель до джерела живлення.

Чи можна заряджати іригатор із водою?

Заряджати іригатор з водою не рекомендується через ризик короткого замикання. Також необхідно перевірити, щоб адаптер живлення та USB-порт іригатора залишалися сухими.

Як зрозуміти, що іригатор заряджається?

Зрозуміти, що іригатор заряджається можна по індикатору, розташованому на ручці. У процесі заряджання лампочка блиматиме.

Скільки заряджається іригатор?

Іригатор заряджається протягом чотирьох-п'яти годин. Час зарядки може змінюватись від виробника та напрузі в джерелі живлення.

Як зрозуміти, що іригатор зарядився?

Щоб зрозуміти, що іригатор зарядився, перевірте індикатор, розташований на ручці. При повному заряді лампочка горітиме постійно.

Як поміняти батарейку в іригаторі?

Іригатор працює від акумулятора, який заряджається за допомогою USB-шнура. Поміняти батарейку в іригаторі слід лише за її несправності. Для цього необхідно відкрити акумуляторний відсік та витягти батарею, встановивши нову.

Як звикнути до іригатора?

При перших використаннях слід звикнути до іригатора. Рекомендується використовувати пристрій зі слабким напором, збільшуючи його у міру звикання. Насадку слід переміщати горизонтально вздовж зубного ряду, без різких рухів, щоб уникнути травмування.

11.07.2024