Як вибрати собі іригатор та хто може ним користуватися?

Іригатор – це пристрій для чищення зубів, міжзубного простору та ясен від залишків їжі та нальоту. Прилади розрізняються типами насадок, методом подачі струменя, обсягом резервуара. Нижче розглянемо правила використання іригатора та основні види пристрою.

У чому користь іригатора?

Іригатор використовується для очищення ротової порожнини від забруднень та масування ясен водяним натиском. Подача рідини під тиском дозволяє запобігти появі нальоту на зубах та розвитку карієсу, забезпечити свіжість у роті та усунути неприємний запах. Також користь іригатора полягає у ретельному очищенні стоматологічних конструкцій (брекетів, імплантів, коронок, протезів).

Коли потрібний іригатор?

Іригатор потрібен, коли звичайна зубна щітка не дістає важкодоступних місць у міжзубному просторі. Пристрій необхідний при швидкому утворенні зубного нальоту через вживання простих вуглеводів, чаю та кави. Установка ортодонтичних конструкцій (брекетів, ретейнерів) та імплантів також є показанням до використання іригатора.

З якими цілями можна застосовувати іригатор?

Основною метою іригатора є очищення важкодоступних ділянок ротової порожнини. Інші цілі застосування іригатора:

  • лікування та профілактика ясенних захворювань (гінгівіту, пародонтиту);
  • поява неприємного запаху, спричиненого бактеріальним нальотом;
  • підтримка природного кольору емалі;
  • профілактика утворення зубного каменю.

Також купити іригатор можна для швидкого відновлення після травмування. Не рекомендується чистити іригатором мигдалини та вуха, оскільки пристрій має виключно стоматологічний напрямок.

Чи всім можна користуватися іригатором?

Іригатором можна користуватися всім, проте існують тимчасові протипоказання. Не рекомендується застосовувати пристрій при гострій формі гінгівіту та пародонтиту. Також не можна використовувати іригатор при нещодавно перенесеній операції в порожнині рота, наприклад, видалення зубів або імплантації. Застосовувати пристрій можна при повному загоєнні слизової оболонки ротової порожнини.

З якого віку можна скористатися іригатором?

Починати користуватися іригатором можна з дитячого віку від шести до десяти років. Молочні зуби мають більш пухку структуру та тонку емаль через малу кількість мінералів. Рідина для іригатора, що подається під тиском, може нашкодити чутливим несформованим зубам або поранити ясна.

Чи можна дітям користуватися іригатором?

Дітям можна користуватися іригатором при повністю сформованих зубах. Чищення необхідно здійснювати на мінімальній потужності. Також для дітей слід вибирати прилад зі зручними насадками та широким діапазоном регулювання режимів. Чим більше рівнів інтенсивності в іригаторі, тим більш делікатне чищення він забезпечує.

Чи можна використати один іригатор на двох?

Користуватися чужим іригатором можна за умови застосування кількох насадок. Використовувати один іригатор на двох і більше людей можна від будь-якого пристрою. Резервуара бездротового іригатора вистачить на одну процедуру очищення. Для використання кількома членами сім'ї рекомендується встановити стаціонарний прилад обсяг резервуару якого становить 600-800 мл.

Чи потрібний іригатор здоровій людині без імплантів та брекетів?

Іригатор необхідний для очищення порожнини рота від залишків їжі та нальоту. Пристрій забезпечує якісну гігієну ротової порожнини навіть за відсутності ортодонтичних конструкцій, імплантів, протезів, коронок. Напір води або спеціальної рідини дозволяє запобігти появі зубного каменю та карієсу, а також зробити масаж ясен.

Від чого залежить вибір іригатора?

Вибір професійного іригатора насамперед залежить від мети застосування. Для очищення міжзубного простору, зубів та ясен від нальоту підійде класичний моноструминний прилад зі стандартною вигнутою насадкою та регульованим напором подачі рідини. Людям із захворюваннями ясен (пародонтитом) підійде імпульсний іригатор із пародонтологічною насадкою. Для чищення імплантів, мостоподібних протезів та брекет-систем представлені окремі насадки.

Також вибір залежить від кількості користувачів. При використанні іригатора кількома членами сім'ї слід вибрати стаціонарну модель. Портативні пристрої підходять для людей, які беруть прилад із собою в дорогу.

Як вибрати іригатор залежно від мети застосування?

Різновиди іригаторів залежать від розмірів, мети застосування, типу живлення та конструкції. Основними типами пристрою є стаціонарний, портативний, проточний та механічний іригатори.

Параметри вибору іригатора

Характеристики

Стаціонарний

Портативний

Проточний

Механічний

Розміри

Габаритний

Компактний, легкий

Невеликий

Компактний, легкий

Об'єм резервуару

600-1000 мл

100-300 мл

Без резервуару

Без резервуару

Застосування

Установка у ванну, кабінет стоматології

Дорожній іригатор для поїздок

Для використання в домашніх умовах

Для використання в домашніх умовах

Живлення

Від електромережі

Від акумулятора або батарейок

Не вимагають електроживлення, підключаються до крана

Не вимагають електроживлення, підключаються до крана за допомогою металевого перехідника

Відмінні риси

Кріпиться на стіну, має великий резервуар (до 1 л) та великий комплект знімних насадок (від чотирьох до десяти)

У комплект входить не більше чотирьох насадок, резервуар для рідини має менший об'єм, ніж у стаціонарній моделі

Не дозволяють використовувати спеціальні розчини для порожнини рота, в комплект входить кілька насадок

Створює тиск на поршень для подачі струменя за допомогою механічного впливу, підвищує тиск у резервуарі натисканням клавіш

Переваги

Можливість використання кількома людьми

Зручне зберігання та транспортування, відсутність проводів

Компактний розмір, відсутність обмежень обсягом резервуару

Відсутність потреби заряджати пристрій від електромережі

Недоліки

Обов'язкова наявність спеціального місця для встановлення

Низька потужність, необхідність поповнювати резервуар після кожного використання

Необхідність водопровідного крана, залежність напору струменя від напору води у крані

Низька продуктивність через непостійний тиск водного струменя

Для звичайного чищення міжзубних проміжків та ясен рекомендується використовувати стаціонарний або портативний іригатор зі стандартною насадкою. За наявності захворювань ясен слід проконсультуватися зі стоматологом перед покупкою пристрою.

На що важливо звернути увагу під час вибору іригатора?

При виборі іригатора важливо звернути увагу на конструкцію та типи насадок, що входять до комплекту. Інші параметри вибору пристрою:

  • тип струменя;
  • ємність резервуару;
  • інтенсивність та натиск струменя;
  • тиск іригатора;
  • спосіб подачі струменя.

На вибір іригатора впливає наявність додаткових режимів роботи (ультразвукове очищення, вбудований таймер). Комфортне використання забезпечує світлодіодні індикатори, які показують рівень заряду акумулятора.

Вибір іригатора за типом струменя

Щоб вибрати іригатор для конкретних цілей слід визначитися з типом подачі струменя. Види струменя іригатора:

  • монострум. Класична технологія подачі, при якій пристрій бачить тонкий одиничний струмінь рідини;
  • пульсуючий струмінь. Одиничний струмінь, що видається приладом із короткими, практично непомітними імпульсами. В результаті створюється ефект мікро-гідравлічних ударів, які ефективно видаляють бактеріальний наліт і залишки їжі;
  • мікропухирцевий струмінь. Технологія передбачає змішування води з повітрям під тиском, внаслідок чого утворюються мікробульбашки.
  • збагачений киснем струмінь ефективно бореться з патогенною мікрофлорою ротової порожнини.

Мікропузиковий іригатор рекомендується застосовувати за наявності у пацієнта пародонтальних кишень. Пристрій з пульсуючим струменем покращує кровообіг ясен, тим самим запобігаючи розвитку стоматологічних захворювань, наприклад карієсу або гінгівіту.

Вибір іригатора типу насадок

Іригатори мають стандартні та спеціальні насадки. Стандартні підходять для щоденного використання, спеціальні використовують залежно від мети призначення. Види насадок для ультразвукового іригатора:

  • ортодонтичні. Іригатори призначені для чищення брекетів від нальоту та залишків їжі;
  • пародонтологічні. Застосовуються для очищення ясенного краю та ясенних кишень, а також для очищення поверхні щелепи під протезами;
  • насадка для чищення імплантів. Наконечник із рідкісними щетинками дозволяє чистити коронки, мости, імпланти;
  • насадка для очищення язика. Наконечник у формі лопатки використовується для очищення нальоту з язика, піднебіння та внутрішньої сторони щоки.

Також користувачам іригатора пропонуються насадки у вигляді щітки. Наконечник ефективно видаляє зубний наліт, особливо у поєднанні зі звичайною зубною щіткою.

Вибір іригатора за інтенсивністю та напором струменя

Стаціонарні та портативні моделі іригатора для чищення зубів та ясен передбачають регульовану інтенсивність та натиск струменя. Поступове збільшення напору необхідне людям, які лише починають користуватися приладом чи мають пародонтологічні захворювання. Також невелика потужність підходить для використання іригатора дітьми.

Вибір між проточним та механічним іригатором

Проточний іригатор працює від водопроводу, як і механічний, вимагає підключення до крана. У водопровідному приладі тиск струменя залежить від тиску води в крані. Механічний іригатор дозволяє відрегулювати тиск води за допомогою поршневого механізму. Через відсутність резервуара обидва пристрої не призначені для використання спеціальних розчинів.

Вибір іригатора за ємністю резервуару

Найбільший резервуар має стаціонарний іригатор, об'єм якого сягає одного літра. Портативні моделі мають резервуар від 100 до 300 мл, якого вистачає одну чи дві процедури очищення. Стаціонарний іригатор для ротової порожнини рекомендується вибрати для встановлення будинку.

Який тиск має бути в іригатора?

Від тиску подачі води залежить якість очищення порожнини рота. Тиск у стаціонарного іригатора має бути не менше 550 кПа, портативний — 520 кПа. Деякі моделі пристроїв забезпечують тиск струменя до 870 кПа, але перед використанням необхідно проконсультуватися з лікарем. Сильне тиск може пошкодити ясна і викликати болючість.

Який іригатор вибрати – стаціонарний чи портативний?

Щоб вибрати стаціонарний або портативний іригатор, необхідно визначитись з умовами використання. Портативний іригатор для ротової порожнини є легким та компактним приладом, який можна взяти з собою у подорож. Пристрій працює від акумулятора або батареї, проте рідини в резервуарі вистачає на одну чи дві процедури. Портативний іригатор можна провозити літаком.

Стаціонарний іригатор рекомендується вибрати для будинку, оскільки габаритні розміри потребують встановлення у ванній кімнаті. Обидва варіанти передбачають регулювання напору струменя та можливість використання з різними насадками.

Який іригатор краще — мікропухирцевий чи імпульсний?

Вибираючи, який іригатор краще, – імпульсний або мікропухирцевий — слід враховувати медичні показання та власні переваги. Мікропузирковий прилад перевершує імпульсний іригатор за технічними характеристиками й забезпечує щадний режим (до 400 кПа тиску) при хворобах ясен. Іригатор для профілактики та видалення нальоту зубів повинен мати тиск щонайменше 500 кПа. Мікропузирковий прилад підходить для людей з чутливою емаллю та яснами.

Який іригатор краще – імпульсний чи моноструминний?

Моноструминний іригатор поступається імпульсному за якістю очищення ротової порожнини. Моноструминний прилад підключається до водопровідного крана і подає воду одним струменем. Імпульсний іригатор подають воду або спеціальний розчин з резервуару пульсуючим струменем, який впливає на ясна та емаль, очищаючи їх за рахунок гідроудару.

Чи можна використовувати іригатор при захворюванні зубів та ясен?

Використовувати іригатор можна при захворюванні зубів та ясен, що протікають не в гострій формі. Рекомендується утриматися від застосування пристрою при гострій формі гінгівіту та пародонтиту, а також у перші дні після видалення зубів мудрості чи імплантації. Іригатор дозволяє ефективно позбутися зубного каменю та запобігти розвитку карієсу.

Чи можна іригатором зіпсувати зуби?

Іригатором неможливо зіпсувати зуби при дотриманні всіх правил гігієни та використання пристрою. Використання однієї насадки кількома людьми та застосування неприпустимих рідин (ефірних масел, настоянок, ополіскувачів) може спричинити пошкодження ясен або попадання бактерій у міжзубний простір.

Чи можна іригатором прибрати карієс?

Прибрати сформований карієс іригатором не вдасться. Пристрій забезпечує лише профілактичні заходи та очищення від зубного нальоту, який провокує розвиток карієсу та зубного каміння.

Чи можна пошкодити ясна іригатором?

Пошкодити ясна іригатором можна через сильний напор струменя. Використання спеціальної пародонтологічної насадки дозволить акуратно вичистити кишеню на мінімальній інтенсивності напору.

Чи можна користуватись іригатором після видалення зуба мудрості?

Користуватися іригатором після видалення зуба мудрості не можна у перші дні після операції. Натиск струменя стимулює кровообіг у яснах, тому рана може кровоточити сильніше. Після видалення зуба можна скористатися іригатором через п'ять днів.

Чи можна користуватися іригатором при запаленні ясен?

Користуватися іригатором при запаленні ясен необхідно за рекомендацією стоматолога. Не слід застосовувати іригатор для ясен при гострій стадії захворювань (пародонтиту, гінгівіту).

Чи можна користуватись іригатором при пломбах?

Іригатором можна користуватися при якісно встановлених пломбах. Пристрій не здатний вибити реставраційний елемент, особливо мінімальної інтенсивності. Користуватися іригатором з тимчасовою пломбою рекомендується встановити насадку з м'якою щіткою.

Чи допомагає іригатор при пародонтозі?

Лікування пародонтозу вимагає регулярного та ретельного чищення ротової порожнини. Іригатор при пародонтозі використовується для видалення зубного нальоту, чищення міжзубного простору, пародонтальних кишень, ясен та язика. Важливо, щоб під час використання приладу пародонтоз перебував над гострої стадії розвитку.

Чи видаляє іригатор зубний камінь?

Іригатор не видаляє сформований зубний камінь. Регулярне використання пристрою дозволяє запобігти появі каменю та нальоту.

Чому після іригатора кровоточать ясна?

Якщо після використання іригатора кровоточать ясна, слід звернутися до стоматолога за консультацією. Кровоточивість може вказувати на розвиток пародонтозу чи появу зубного каменю. Лікар може призначити чищення іригатором спеціальним розчином чи лікувальними трав'яними відварами.

Чим замінити іригатор для зубів?

Замінити іригатор для зубів можна альтернативними засобами, наприклад, зубною ниткою або щіткою. Також замість приладу можна прополоскати рота звичайним способом, використовувати скалер або йоржик. Однак іригатор вважається більш надійним та безпечним методом чищення ротової порожнини.

Чи може іригатор замінити зубну нитку?

Іригатор може замінити зубну нитку, однак у парі пристосування забезпечать більш ефективне очищення ротової порожнини. Іригатор та зубна нитка дозволяють очистити міжзубний простір від залишків їжі. Додатково прилад видаляє наліт із протезів, брекетів та імплантів, а також очищає мову та ясенні кишені. Зубною ниткою можна скористатися будь-якої миті, навіть поза домом.

Чи може іригатор замінити зубну щітку?

Іригатор не може замінити зубну щітку, оскільки є додатковим способом очищення порожнини рота. Пристрій дозволяє очистити важкодоступні місця, язик, кишені та внутрішню частину щік. На відміну від іригатора, зубна щітка більш ретельно усуває наліт із поверхні зубів.

Чи можна чистити зуби лише іригатором?

Чистити зуби тільки іригатором не рекомендується, оскільки пристрій є додатковим способом для очищення ротової порожнини. Використовувати прилад можна після чи перед чищенням зубною щіткою.

Що краще — йоржики чи іригатор?

Іригатор та йоржики найкраще використовувати разом, оскільки йоржики дозволяють ретельніше очистити бічні стінки зубів. Іригатор рекомендується використовувати після йоржиків, щоб змити зубний наліт, що відчепився.

Що краще – скалер чи іригатор?

Скалер, на відміну іригатора, є частиною професійної гігієни порожнини рота. Пристрій дозволяє видалити зубне каміння, надаючи глибший механічний вплив. Іригатор доповнює ефект від скалера, очищаючи ясна та запобігаючи стоматологічним захворюванням. Скалер рекомендується використовувати у стоматологічній клініці, а іригатор підходить для домашнього застосування.

11.07.2024