Що таке медіаплеєр і навіщо він потрібний? Пояснюємо по-простому

Сучасний медіаплеєр перетворює телевізор на повноцінну мультимедійну систему. За допомогою цього пристрою користувачеві доступний будь-який контент, у тому числі кабельне телебачення, відеоігри й т.д. Нижче розглянемо, як працює медіаплеєр та як його вибрати для підключення до девайсів.

Що таке медіаплеєр для телевізора?

Медіаплеєр — це пристрій, який є провідником між телевізором та Інтернетом. Приставка дозволяє виводити дані з мережі на екран телевізора. За допомогою медіаплеєра користувач може підключати пристрої, грати у прості ігри та дивитися будь-який веб-контент. Медіаплеєри можуть бути різних розмірів – від невеликих гаджетів розміром з флешку до великих пристроїв, призначених для установки на стійку.

Як працює медіаплеєр?

Медіаплеєр працює за простим принципом, забезпечуючи демонстрацію онлайн-контенту на екрані телевізора. Головним елементом у пристрої є центральний процесор, який відповідає за обробку зображення та відео. Медіаплеєр підключається до телевізора за допомогою HDMI, RCA та бездротового з'єднання.

Навіщо потрібний медіаплеєр для ТБ?

Основним завданням зовнішнього медіаплеєра є відтворення мультимедійних файлів з Інтернету на екрані телевізора. Для трансляції достатньо HDMI-роз'єму та працюючого екрану телевізора. Якісний пристрій може виводити зображення як Full HD, так і 4К. За допомогою медіаплеєра можна скористатися пошуковою системою на великому екрані, транслювати презентації і навіть читати книги.

Які основні функції медіаплеєрів?

Медіаплеєр для телевізора відтворює інформацію з цифрових носіїв (USB-флешок, SD-карток), смартфонів та планшетів. Інші функції медіаплеєра:

  • пошук та відображення інформації з мережі через вбудований браузер;
  • трансляція стрімінгових сервісів;
  • відтворення цифрового телебачення;
  • доступ до відеоігор.

При підключенні цифрового телебачення за допомогою медіаплеєра користувач отримує необмежену кількість каналів. Пристрій не підходить для трансляції потужних ігор, для нього доступні лише варіанти адаптовані під модель медіаплеєра.

Як вибрати медіаплеєр?

Щоб вибрати медіаплеєр для телевізора, необхідно ознайомитися з основними та додатковими можливостями пристрою. Рекомендації щодо вибору медіаплеєра:

  1. Ознайомтеся з процесором, кількістю пам'яті та операційною системою пристрою.
  2. Враховуйте тип кріплення та зовнішній вигляд пристрою. Портативний медіаплеєр можна встановити на спеціальну тумбу або заховати у коробку за екраном телевізора.
  3. Зверніть увагу і на керування системою та можливість відображення різних форматів.

Важливу роль грає інтерфейс програмного забезпечення та наявність пульта управління. Також ви можете вибрати, наприклад, медіаплеєр із голосовим керуванням або підтримкою 3D-формату.

На які технічні характеристики слід звертати увагу при виборі медіаплеєра?

Сучасні медіаплеєри пропонують широкий набір параметрів, необхідних для коректної та швидкої роботи пристрою. Технічні характеристики, на які необхідно звернути увагу при виборі медіплеєра:

  • оперативна та вбудована пам'ять;
  • процесор;
  • якість звуку;
  • способи підключення до девайсів;
  • операційна система.

Важливо вибирати медіаплеєр, випущений добрим виробником. Також важливим параметром вибору є формати файлів, що відтворюються.

Бренд медіаплеєра

Вибираючи медіаплеєр, необхідно звернути увагу на пристрої відомих брендів, наприклад Xiaomi, Apple, Nokia, Geotex. Популярна на ринку модель медіаплеєра Xiaomi Mi TV Stick виконана у вигляді флешки, забезпечуючи доступ до різноманітного контенту. Пристрій пропонує об'ємне звучання, потужний графічний процесор та з'єднання Bluetooth.

Також популярність має модель Apple TV 4K з пультом керування. Пристрій із пам'яттю 64 Гб забезпечує швидке підключення та спеціальні можливості для людей з особливими потребами (текстову лінзу, диктування, підтримку субтитрів).

Оперативна та вбудована пам'ять медіаплеєра

Кількість оперативної пам'яті безпосередньо впливає на обсяг контенту, відтворюваний медіапрогравачем. Об'єм оперативної пам'яті в медіаплеєрі:

  • 500 Мб і менше. Достатньо для перегляду телебачення та стрімінгових сервісів у HD-якості;
  • 1-2 Гб. Розрахований для перегляду відео на стрімінгових платформах у форматі Full-HD;
  • 4 Гб. Досить на відео Full-HD та відеоігри;
  • 6 Гб та вище. Підійде для перегляду відео в 4К та ігор у стилі "королівської битви" ("Battle Royal", "BombSquad").

Великий обсяг оперативної пам'яті забезпечує не тільки потужні процеси, але й дозволяє відтворювати прості формати без глюків і зависань. Деякі моделі передбачають встановлення додаткових слотів оперативної пам'яті.

Також слід враховувати обсяг вбудованої пам'яті, який відповідає за кількість контенту чи програм.

Процесор медіаплеєра

Важливу роль обробці та відображенні контенту якісним медіаплеєром грає процесор. Найпростішим варіантом у дешевших моделях є двоядерний процесор. Сучасні медіаплеєри пропонують чотири- та восьмиядерні чіпсети, які працюють разом з великим обсягом оперативної пам'яті та збільшеною ємністю жорсткого диска.

Найчастіше можна купити медіаплеєр для телевізора з багатоядерним процесором Rockchip, Cortex, Mli та Amlogic. Чіпсети не тільки підтримують будь-який тип контенту, а й відтворюють ресурсомісткі ігри.

Якість звуку у медіаплеєра

Важливим фактором вибору пристрою є якість звуку. Наприклад, медіаплеєр Xiaomi забезпечує якісне звучання з Dolby Atmos та DTS Surround sound, передаючи спецефекти під час перегляду екшн-фільмів. Пристрій Apple TV 4K відтворює звуки форматів HE-AAC (V1), AAC (до 320 Кбіт/с), MP3 VBR, FLAC, AIFF, WAV.

Способи підключення медіаплеєра до девайсів

Підключити медіаплеєр до телевізора можна за допомогою шнурів, з'єднання Bluetooth або Wi-Fi. Способи підключення медіаплеєра до девайсів:

  • RCA (композитний вхід). Підійде для з'єднання навіть зі старими моделями телевізорів;
  • компонентний вхід. Покращена версія RCA, яка дозволяє подавати відео через кабелі;
  • S-Video. Альтернатива RCA, яка використовується лише у старих телевізорах та медіаплеєрах;
  • HDMI. Швидкісне з'єднання, за допомогою якого можна підключити медіаплеєр до монітора або телевізора, випущеного з 2011 року;
  • бездротове з'єднання. Bluetooth або Wi-Fi-з'єднання, яке дозволяє встановити медіаплеєр у будь-якому місці. Рекомендується дотримуватись певної дистанції, вказаної виробником.

Додатково медіаплеєри підтримують інтерфейси для підключення інших пристроїв. Синхронізувати медіаплеєр можна з iPad та iPhone через порт Lightning, а також із флешками через USB-роз'єм.

Операційна система медіаплеєра

Сучасні медіаплеєри працюють на базі основних операційних систем – Android, tvOS, Windows та Linux. Медіаплеєри на Андроїді є найпопулярнішими на ринку. Пристрої з tvOS працюють виключно з програмами Apple та основними стрімінговими сервісами (Netflix, YouTube).

Які переваги медіаплеєра?

Міні-медіаплеєр збільшує комфорт під час трансляції контенту на екрані телевізора або монітора. Переваги медіаплеєра:

  • безшумна робота;
  • компактний розмір;
  • відсутність безлічі проводів для підключення;
  • швидке відтворення інформації.

Перевагою пристрою є простий і зрозумілий інтерфейс. Також медіаплеєр можна зручно керувати за допомогою пульта або смартфона.

Чим медіаплеєр відрізняється від відеоплеєра?

Відеоплеєр – це програма для відтворення медіафайлів, яка розшифровує кодеки під час відтворення. Програма встановлюється на комп'ютер, телевізор, планшет та інші пристрої. Медіаплеєр для домашнього кінотеатру є пристроєм, що передає контент на екран телевізора через дротове або бездротове підключення.

Чим медіаплеєр відрізняється від приставки?

Можливості медіаплеєра ТБ та приставки практично ідентичні. Медіаплеєр вважається спрощеною версією приставки, за допомогою якої можна транслювати контент у високій роздільній здатності, а також зіграти в менш потужну гру, ніж на приставці.

 

11.07.2024