Діодні лампи: як вибрати, якими бувають і для чого їх можна використовувати?

Діодні лампи використовують для освітлення будинку, офісу, виробничих приміщень або вулиці. Діодні лампи освітлення на акумуляторах можна брати із собою на відпочинок на природі, забезпечивши яскраве світло у нічний та темний час. Нижче ми розповімо, як перевірити маркування діодної лампи і обрати найбільш відповідний пристрій для конкретних умов використання.

Що таке діодна лампа?

Діодна лампа – це безпечний предмет освітлення, який не містить токсичних компонентів. Джерелом світла виступає діод, що складається із дрібних кристалів. Діодні лампи пропонують просту утилізацію, не втомлюють зір і легко встановлюються у стінах та отворах. Переваги побутових та кемпінгових діодних ламп:

економічність споживання електроенергії;

  • економічність споживання електроенергії;
  • довговічність;
  • невелике нагрівання;
  • однакова яскравість при різній напрузі мережі;
  • великий спектр кольорів.

Діодні лампи для приміщення миттєво запалюються на повну яскравість порівняно з лампами розжарювання. Також у світильник, що має обмеження за потужністю, можна встановити яскравішу діодну лампу.

Які бувають діодні лампы?

Діодні лампи мають різні типи, залежно від цоколя, який використовується, конструкції виконання, виду світлодіодів, призначення та кольору освітлення. Види діодних ламп за призначенням:

  • настільна діодна лампа;
  • стельова діодна лампа;
  • підвісна лампа;
  • діодна лампа для блогінгу;
  • настінна лампа.

Виходячи з типу світлодіодів, виділяються лампи з технологіями SMD (Surface Mounting Device) та COB (Chip On Board). За конструктивним виконанням розрізняються енергозберігаюча, люмінесцентна і галогенна лампи. Залежно від інтенсивності освітлення, різняться діодні лампи денного світла та нічники.

Перш ніж купити діодну лампу, необхідно визначитися із кольором освітлення. Лампа може мати тепле, холодне та нейтральне освітлення. Також для незвичайного декору приміщення використовуються кольорові пристрої, наприклад червона діодна лампа. Можна вибрати діодні лампи з додатковими функціями, наприклад, датчиком руху. Також у нашому інтернет-магазині представлені лампи, що працюють безпосередньо від USB, наприклад, довга або кругла діодна лампа.

Залежно від джерела живлення, бувають класичні та акумуляторні лампи. Стандартні пристрої працюють безпосередньо від електроенергії, а акумуляторні – за допомогою накопиченого світла у вбудованій батареї.

SMD (Surface Mounting Device) діодна лампа

Діодна лампа SMD (Surface Mounting Device) є найпоширенішою у використанні. Технологія передбачає складання схем, монтування без свинцевих та коротко свинцевих компонентів збирання поверхні на поверхню надрукованої плати світлодіодних ламп. Схема діодної лампи є універсальною та компактною за розміром, завдяки чому використовується в більшості побутових світильників.

Діодні лампи SMD можуть бути двоконтактними, чотириконтактними або шестиконтактними. Мікросхема може включати червоний, зелений та синій діоди, за допомогою яких можна створити практично будь-який колір освітлення. Відмінною рисою ламп SMD є яскравість від 50 до 110 люмен на ват.

SMT - це аббревіатура Surface Mounted Technology, яка відноситься до серії технологій складання схем, яка монтує без свинцевих або короткосвинцевих компонентів збірки поверхні на поверхню друкованої плати світлодіодних ламп і є однією з найпопулярніших технологій і процесів у галузі складання електроніки.

COB (Chip On Board) діодна лампа

Діодна лампа COB (Chip On Board) передбачає розташування кількох діодів на одній поверхні чіпа. Відмінність COB від SMD полягає у більшій кількості діодів на одиницю площі, а також покритті шаром люмінофора. Діодні лампи з технологією COB не підходять для створення ефекту змін кольору, проте чіпи забезпечують найкращу теплову ефективність. Потужність ламп у середньому становить 80 люменів на ват.

Що означає маркування на діодних лампах?

Кожен освітлювальний пристрій використовується певного виду патрона. Маркування на світлодіодних лампах означають тип колби та цоколя, кількість контактів, а також довжину між контактними виходами. Розшифровка маркування ламп:

  • перша літера означає тип цоколя або форму колби (Е - різьбовий цоколь, G - штирковий цоколь, A - грушоподібна колба, R - наявність відбивача, T - вид трубки);
  • малі літерні позначення свідчать про кількість контактів (s - один, d - два, t - три, q - чотири, р - п'ять);
  • цифра біля літери означає довжину між контактними виходами (E14 – 14 мм, А50 – 50 мм, R39 – 39 мм, G4 – 4 мм).

Наприклад, маркування T8 на діодних лампах позначає форму люмінесцентної трубки та 8 мм довжини між контактними виходами. Діодні лампи Т8 підходять для різних видів підсвічування, сигнальних лампочок у пульті керування.

Маркування типу Е на діодних лампах

Маркування типу Е на діодних лампах позначають гвинтовий пристрій. Різьбовий тип використовується з різними лампочками для освітлення приміщень та вулиці. Лампи є циліндром на алюмінієвому корпусі з різьбленням. На кінці розташований контакт із електродами, від яких йде підключення до вольфрамової нитки. Світлодіодні лампи з маркуванням Е мають спеціальний вбудований драйвер. Цифра, вказана після літери, означає зовнішній діаметр у міліметрах.

Маркування E14 на діодних лампах

Маркування E14 на діодних лампах використовується для мініатюрних класичних ламп, які вбудовуються в люстри свічкового типу, точкові світильники, мініатюрні бра. Також лампочки з маркуванням Е14 називаються "міньйонами" через маленький розмір. Лампи з цим цоколем використовуються в діодних, галогенних та енергозберігаючих лампах, які найчастіше встановлюються на кухню, коридор або ванну кімнату.

Маркування Е27 на діодних лампах

Маркування Е27 на діодних лампах означає діаметр цоколя 27 мм на різьбових лампочках. Стандартний розмір для побутових світильників використовується в настінних та настільних світильниках, люстрах, плафонах. Різьбова система швидкого з'єднання патрона та лампи призначена для мереж з напругою від 12 до 380 Вольт.

Маркування Е40 на діодних лампах

Маркування Е40 на діодних лампах підходить для освітлення торгових центрів, складів, залів, майданчиків та вулиць. Великий цоколь діаметром 40 мм є потужнішим і не підходить для побутового використання. Розсіяне світло, яке забезпечують лампочки Е40, складно сфокусувати для точкового освітлення.

Маркування типу G на діодних лампах

Маркування типу G на діодних лампах позначають штирову систему з'єднання лампи з патроном. Цифра, вказана після літери, вказує на відстань між центрами штирьків. Цоколь найчастіше використовується в люмінесцентних та галогенних лампах. Його особливість полягає в мало площі конструктивного елемента, внаслідок чого цоколь можна використовувати для малих точкових пристроїв освітлення.

Маркування G4 на діодних лампах

Маркування G4 на діодних лампах зазвичай застосовується для точкового світла у натяжних стелях, настільних світильниках, гнучких системах освітлення. Корпус лампи виготовляється із пластику, металу або кераміки, залежно від типу лампочки. Діодні лампи G4 часто працюють з напругою 12 вольт, застосовуються для точкового світла в декоративному підсвічуванні.

Маркування G9 на діодних лампах

Маркування G9 на діодних лампах означає штирковий цоколь з відстанню між штирьками 9 мм. Лампи G9 відрізняються маленьким розміром та високою яскравістю. Діодні лампочки використовуються у світильниках декоративного освітлення з великою кількістю точок світла (стельових та настінних лампах, світильниках для дзеркал). Штирковий цоколь відрізняється зручністю у використанні та простою установкою.

Маркування G13 на діодних лампах

Маркування G13 на діодних лампах означає відстань між штирями 13 мм. Цоколь застосовується для світлодіодних лампочок із трубчастою колбою. Пара латунних штирьків фіксується на тримачі та встановлюється в металеву склянку. Найчастіше лампи використовуються для освітлення виробництв, складів, офісів та громадських місць. Пристрої забезпечують яскраве і рівномірне світло, аналогічне світлу люмінесцентних ламп.

Маркування типу R на діодних лампах

Маркування типу R на діодних лампах використовуються для пристроїв, призначених для ефективної роботи при змінному струмі. Маркування позначає цоколь далекого світла з утопленим контактом. Цифри, вказані після літери, вказують діаметр світлодіодного приладу.

Маркування R39 на діодних лампах

Маркування R39 на діодних лампах у формі гриба вказує на спрямованість світла, що генерується. Лампи використовуються для точкового основного та декоративного освітлення. Найчастіше пристрої встановлюються в підвісних або натяжних стелях, а також світильниках, що вбудовуються. Лампи забезпечують концентрований світловий потік та мінімальний кут розсіювання.

Маркування R50 на діодних лампах

Маркування R50 на діодних лампах передбачає різьбовий цоколь діаметром 50 мм. Рефлекторна лампа грибоподібної форми для спрямованого світла використовується для точкового або концентрованого освітлення у світильниках, що вбудовуються.

Маркування R63 на діодних лампах

Маркування R63 на діодних лампах забезпечує стабільну роботу протягом тривалого часу. Пристрій підходить для використання в точкових світильниках, забезпечуючи економне освітлення приміщень.

Маркування типу A на діодних лампах

Маркування типу A на діодних лампах позначає класичні пристрої із колбою грушоподібної форми. Лампи використовуються для стельових або настінних відкритих та закритих світильників. Вони сумісні з більшістю плафонів, торшерів та настільних ламп. Через великий кут розсіювання одна лампа може висвітлити достатню площу приміщення.

Маркування A50 на діодних лампах

Маркування A50 на діодних лампах позначає грушоподібний пристрій діаметром 50 мм. Діодна лампа забезпечує максимальну яскравість при мінімальній потужності, а також підходить практично для всіх настінних, настільних та стельових світильників.

Маркування A60 на діодних лампах

Маркування A60 на діодних лампах позначає грушоподібну форму та максимальний діаметр 60 мм. Світлодіодна лампа призначена для використання у світильниках зовнішнього та внутрішнього освітлення промислового, комерційного та побутового призначення.

Маркування A70 на діодних лампах

Маркування A70 використовується на діодних лампах грушоподібної форми з діаметром 70 мм. Лампа використовується для освітлення житлових приміщень, кафе, готелів, магазинів. Застосовується в люстрах та світильниках як з плафонами, так і без них.

Люмінесцентна діодна лампа

Люмінесцентна діодна лампа може мати грушоподібну, кулясту, а також форм свічки. Лампа точково висвітлює приміщення, широко використовується у промислових будівлях та навчальних закладах через охоплення великого простору.

Галогенна діодна лампа

Сучасні галогенні лампи можуть бути оснащені світлодіодами. Галогенна діодна лампа підходить для декоративного освітлення будинку, а також для будівельних майданчиків та майстерень. Сучасні моделі виділяють менше тепла та підходять для приміщень з низькою циркуляцією повітря.

Енергозберігаюча діодна лампа

Енергозберігаюча діодна лампа – це надійна лампа для освітлення приміщень будь-якого призначення. Лампочки споживають від 8 до 15 Вт, ніж забезпечують економічність, незважаючи на вищі ціни діодних ламп. Також діодні енергозберігаючі лампи мають високу якість світлового потоку та стійкість до перепадів вольтажу в мережі. Лампи підходять для освітлення великих приміщень.

Як працює діодна лампа?

Діодна лампа передбачає послідовне з'єднання світлодіодів усередині пристрою, кожен із яких працює від постійного струму. Принцип роботи діодних ламп:

  1. Електричний струм проходить через напівпровідниковий кристал.
  2. Частина енергії перетворюється на випромінювання.
  3. Напівпровідниковий кристал виробляє світло синього кольору, для отримання білого кольору його покривають люмінофором.

Для безперебійної роботи може використовуватись стабілізатор напруги для діодних ламп. Пристрій забезпечує роботу лампи при напрузі менше 198 або вище 242 В. Світлорегулятор (диммер) для діодних ламп використовується для коригування ступеня свічення діодних ламп.

Навіщо можна використовувати діодну лампу?

Діодну лампу можна використовувати для освітлення будинку, офісу, виробничих приміщень вулиці. Офісні діодні лампи часто мають форму свічки та більшу потужність, порівняно з побутовими світильниками. Діодна лампа вуличного освітлення найчастіше має підвісну форму.

Кільцева діодна лампа використовується для блогінгу, що забезпечує рівномірне світло в кадрі. Завдяки розсіюванню потоку кругла діодна лампа дозволяє усунути затемнені зони. Також діодна лампа використовується для штучного освітлення рослин. Світильник випромінює яскравий рівномірний потік світла, в спектрі якого є кольори, необхідні для рослин.

Діодна лампа для дому

Діодна лампа для дому дозволяють заощадити електроенергію та забезпечити якісне джерело світла. Залежно від місця встановлення та вимог можна вибрати грушоподібні, капсульні та дизайнерські лампи. Необхідно вибирати діодні лампи, сумісні з бра, нічниками, торшерами та вбудованими світильниками у підвісній стелі.

Діодні лампи встановлюються на кухню, ванну кімнату, вітальню, дитячу кімнату. Оригінальні кольорові лампи дають змогу створити незвичайний ефект освітлення. Настільний світильник є одним з найпопулярніших варіантів освітлення, призначених для роботи, читання та загального освітлення кімнати.

Кемпінгова діодна лампа

Кемпінгова діодна лампа найчастіше оснащена вбудованим акумулятором для автономної роботи у темний або нічний час доби. Туристична лампа допомагає створити освітлення, наближене до денного світла. Пристрої для кемпінгу можуть мати підвісне кріплення або форму ліхтарика. Також продаються USB-лампи, які працюють від павербанку.

Як вибрати діодну лампу?

Щоб вибрати діодну лампу, необхідно враховувати конкретні умови використання пристрою. Критерії вибору діодної лампи:

  • потужність. Лампочки мають різну ефективність, яка варіюється залежно від виробника. Потужність діодних ламп від шести до десяти Ватт може замінити лампу розжарювання на 60 Ватт, а пристрій від чотирьох до семи Ватт потужності замінює стандартну лампочку на 40 Ватт;
  • кольорова температура. За потреби теплого жовтого кольору для освітлення громадських закладів рекомендується вибирати пристрої до 3500 Кельвін. Для великих приміщень підходять лампи від 3600К до 5000К, які забезпечують нейтральне біле світло, що підходить для дому, магазину, складського приміщення. Лампи з температурою від 5000К передбачають холодне блакитне освітлення;
  • напруга. Світлодіодна лампа для дому може працювати від мережі 220 Вольт або джерела живлення 12 Вольт. Для їх роботи можуть використовуватися драйвери та стабілізатори напруги;
  • цоколь. Параметр визначає сумісність лампочки з патроном світильника;
  • світловий потік. Величина вимірюється у люменах і вказує на яскравість освітлення. Наприклад, максимальний світловий потік на 1800 лм має світлодіодна лампа на 15-20 Вт.

Важливу роль має наявність акумулятора в лампі. Діодні лампи на батарейках забезпечують автономну роботу за відсутності електроенергії. Перш ніж купити діодну лампу, слід звернути увагу на форму (грушу, гриб, свічку, капсулу), яка впливає на зовнішній вигляд та габарити лампочки.

На скільки вистачає діодної лампи?

Термін служби діодних ламп становить від 20 до 50 тисяч годин. Максимальний термін служби діодної лампи 50 тисяч годин відповідає понад п'ять років безперервної роботи. Порівняно зі світлодіодною лампою, розжарюванням служить 7-10 тисяч годин.

Роботи діодної лампи вистачає надовго за умови правильного використання. Рекомендується уникати перегріву лампи, вибирати якісних виробників та не змішувати різні типи ламп в одному світильнику.

Одного заряду діодної лампи на акумуляторі може вистачати до 24 годин. Розрахувати, на скільки вистачить акумулятора для світлодіодної чи іншої лампи, виходячи з її потужності. Наприклад, настільна лампа-прищіпка забезпечує до 24 годин автономної роботи, нічник - до 10 годин, а портативна плоска лампа - до 20 годин.

Як правильно заряджати діодну лампу?

Правильно заряджати діодну лампу необхідно за допомогою оригінального або рекомендованого виробником зарядного пристрою. Правила заряджання діодної лампи:

  1. Не заряджайте лампу довше часу, рекомендованого виробником.
  2. Не накривайте пристрій матеріалами, які утримують тепло.
  3. Уникайте використання підроблених шнурів та блоків живлення для діодних ламп.
  4. Заряджайте лампу в сухому приміщенні, контролюючи попадання вологи на елементи живлення та пристрою.

Акумуляторну діодну лампу не слід заряджати поблизу матеріалів, що легко займаються. Також не рекомендується залишати лампу на зарядці на всю ніч без нагляду.

Скільки потрібно заряджати діодну лампу?

Діодну лампу слід заряджати загалом дві години. Заряд кемпінгової лампи заповнюється за 8-10 годин. Невеликі джерела світла потужністю до 1 Вт можна заряджати до однієї години.

22.07.2024