Як вибрати лампи на акумуляторі, якими вони бувають і навіщо їх можна використовувати?

Бездротові лампи на акумуляторі забезпечують повне освітлення кімнати, необхідне для роботи або відпочинку. Світильники розрізняються за розміром, способом встановлення та типом джерела світла. Нижче ми розглянемо, як користуватися лампою на акумуляторі та вибрати відповідний девайс.

Що таке лампа на акумуляторі?

Лампа на акумуляторі - зручний девайс, який працює за відсутності електроенергії. Пристрій має вбудований акумулятор, який накопичує енергію від сонця або заряджається від мережі. Девайс може замінити звичайну лампочку, настінний або настільний світильник зі шнуром. Також можна придбати туристичну лампу на акумуляторі, яка стане незамінним пристроєм освітлення у поході.

Які лампи працюють на акумуляторі?

Лампи на акумуляторі мають різні види залежно від типу джерела світла, розміру, конструкції. Види акумуляторних ламп:

  • світлодіодна LED-лампа на акумуляторі;
  • лампа-ліхтарик;
  • лампа розжарювання;
  • люмінесцентна лампа;
  • галогенна лампа;
  • енергозберігаюча лампа.

Виходячи з типу конструкції, пропонуються настінні лампи на акумуляторі, що фіксуються за допомогою спеціального кріплення. Настільна лампа на акумуляторі є найбільш популярним варіантом, що підходить для роботи, читання та приємного освітлення кімнати. Підвісна лампа на акумуляторі може використовуватися туристами, а також замінювати стандартні лампочки.

Залежно від часу використання, виділяються лампи денного світла на акумуляторі та нічники. Пристрої відрізняються кількістю світла та його яскравістю. За потреби додаткових функцій можна вибрати лампу на акумуляторі з датчиком руху, сенсорним керуванням, підключенням до Bluetooth.

Світлодіодна лампа на акумуляторі

Світлодіодна лампа на акумуляторі вкручується в патрон люстри, торшера, настільної лампи, вуличного світильника. Якщо електроенергія вимкнена, лампа з вбудованим світлодіодом (LED) автоматично переходить на живлення від акумулятора і продовжує світитися.

Світлодіодна (LED) лампа на акумуляторі має невеликий розмір, можливість інтеграції в різні дизайни та стійкість до зовнішніх впливів. Переваги льодівської лампи на акумуляторі:

  • енергоефективність;
  • тривалий термін служби;
  • низьке тепловиділення;
  • можливість регулювання яскравості;
  • економія енергії.

Настільна ЛЕД-лампа з акумулятором є найбільш безпечним та зручним пристроєм для читання та роботи. Настільна LED-лампа з акумулятором не гріється при тривалій експлуатації та може забезпечувати світло практично будь-якого кольору. Світильник зі світлодіодами може бути підлоговим та настінним, а також мати форму LED-стрічки.

Світлодіодна лампа з акумулятором може використовуватися для налаштування правильного світла під час фотосесій. Діодні лампи на акумуляторах можуть забезпечувати тепле, холодне, нейтральне та кольорове підсвічування.

Світлодіодна лампа на сонячній батареї з акумулятором накопичує сонячну енергію вдень, віддаючи її як електричний струм. Також пристрій можна заряджати за допомогою мережі, смартфона, комп'ютера та інших аксесуарів.

Лампа-ліхтарик на акумуляторі

Лампа-ліхтарик на акумуляторі призначена для освітлення кімнат, гаражів, під'їздів. Крім цього, пристрій корисний для кемпінгу та інших видів відпочинку на природі. Вбудований акумулятор розрахований максимум на десять годин роботи.

Переносні лампи на акумуляторі використовуються як декоративні світильники через велику різноманітність дизайнів. Заряджання здійснюється через USB-роз'єм. Кабель підключається до адаптера живлення, комп'ютера і навіть повербанку.

Лампа розжарювання на акумуляторі

Лампа розжарювання акумулятора замінює класичну лампу, вставлену в патрон. Девайс оснащений вбудованими акумуляторами, які заряджаються під час підключення до мережі. Підвісна лампа на акумуляторі автоматично переходить на живлення від батарейки в момент відключення електроенергії. Час роботи акумулятора відрізняється залежно від моделі та потужності лампочки. У середньому потужність лампи розжарювання становить 15 Вт. Пристрої можуть підтримувати Bluetooth, взаємодіяти з гаджетами через програму та створювати колірні варіації.

Люмінесцентна лампа на акумуляторі

Люмінесцентна лампа на акумуляторі є скляною трубою, покритою зсередини шаром люмінофора. Усередині трубки розташовується інертний газ із тиском нижче атмосферного. Переваги люмінесцентної лампи-світильника на акумуляторі:

  • максимальна активність свічення;
  • забезпечення штучного світла для великих приміщень;
  • високі показники передачі кольору;
  • лінійна форма колби, що заповнює велику поверхню світлом;
  • тривалий термін служби.

Лампа з акумулятором вважається енергозберігаючою та безпечною через несильне нагрівання. Світильник підходить для приміщень, де потрібне постійне або тривале освітлення, наприклад закладів, лікарень, офісів.

Галогенна лампа на акумуляторі

Галогенна лампа на акумуляторі підходить для використання на будівельних майданчиках, майстернях, а також для декоративного освітлення домашнього інтер'єру. Сучасні світлодіодні галогени виділяють менше тепла, завдяки чому їх можна використовувати у приміщеннях із низькою циркуляцією повітря. Переваги галогенних ламп з акумулятором:

  • компактні розміри;
  • можливість відрегулювати колір лампи;
  • водонепроникність та стійкість до забруднень;
  • Високий діапазон робочих температур.

В середньому на одному заряді акумулятора галогенна лампа працює п'ять годин. Пристрої відрізняються від класичних ламп розжарювання наповненням всередині колби: замість вакууму використовується бром або йод.

Енергозберігаюча лампа на акумуляторі

Енергозберігаюча (КЛЛ) лампа на акумуляторі призначена для прямої заміни лампи розжарювання у світильниках зовнішнього та внутрішнього застосування. Пристрої дозволяють створювати потужний світловий потік за мінімальних витрат електроенергії. Найчастіше енергозберігаюча лампа є світлодіодною, працюючи від мережі 220 Вт. У разі вимкнення електроживлення лампа на акумуляторі автоматично продовжує працювати.

Як працює лампа на акумуляторі?

Лампа акумулятора працює за допомогою накопиченої акумуляторної енергії в умовах відсутності електроенергії. Принцип роботи акумуляторної лампи:

  1. Акумулятор лампи заряджається від електромережі, комп'ютера, повербанка.
  2. Пристрій автоматично продовжує працювати за умов відсутності електроенергії.
  3. Керування здійснюється за допомогою кнопки або пульта керування.

Після повної розрядки акумулятор слід заново зарядити від мережі або гаджета. Розумна лампа з акумулятором може мати як механічне, так і сенсорне керування.

Рекомендується не перевантажувати акумулятор, уникати перегріву та вимикати пристрій у разі непотрібності. Також слід регулярно чистити лампу, щоб зберегти яскравість світла та якість освітлення.

Навіщо можна використовувати лампу на акумуляторі?

Настільні, настінні, підвісні лампи на акумуляторі можна використовувати як для домашньої мети, так і для роботи. Цілі використання акумуляторної лампи:

  • освітлення робочого простору. Люмінесцентні, галогенні, світлодіодні лампи висвітлюють простір на будівництвах, майстернях, офісах;
  • переносні світильники. Лампа-нічник або ліхтарик на акумуляторі підходить для туристичних подорожей;
  • висвітлення побутових приміщень. Бездротові настільні лампи на акумуляторі, світлодіодні та енергозберігаючі лампи призначені для побутового використання за умов відсутності електроенергії;
  • освітлення для комп'ютера. Лампа фіксується на верхній край монітора та знижує навантаження на очі під час роботи за ПК у нічний або темний час доби.

У побутових умовах лампа на акумуляторі використовується, наприклад, для читання або повсякденних справ. Також для освітлення можуть використовувати портативні гірлянди та LED-стрічки.

Лампа на акумуляторі для дому

Домашня лампа на акумуляторі може бути настільною, підлоговою, настінною або підвісною. Лампи на акумуляторах для дому вибираються в залежності від мети використання. При аварійному відключенні світла можна використовувати світлодіодні, люмінесцентні або лампи розжарювання, які автоматично продовжують працювати після вимкнення електроенергії.

Настільна лампа з акумулятором стане незамінним девайсом для читання, навчання, роботи чи рукоділля. Переносні лампи на акумуляторі пропонуються у різних дизайнах та розмірах, залежно від інтер'єру приміщення. Також в домашніх умовах можна використовувати довгу лампу на акумуляторі з ніжкою, що гнеться. Пристрій забезпечує яскраве світло та підключається до будь-якого гаджета з USB-роз'ємом.

Кемпінгова лампа на акумуляторі

Кемпінгова лампа на акумуляторі є частиною спорядження, яке виконується у формі ліхтарика або підвісної лампи. Лампа на акумуляторі для кемпінгу заряджається через порт USB. Акумулятор вбудований у корпус лампи, завдяки чому він захищений від зовнішніх дій. Часто лампа-світильник на акумуляторі заряджається від сонячного світла.

Лампа на акумуляторі для блогінгу

Кільцева лампа на акумуляторі є незамінним пристроєм для зйомки блогів. Пристрій дозволяє здійснювати зйомку в будь-якому місці, а також забезпечує простоту транспортування та конструкції. Лампа блогера на акумуляторі відрізняється діаметром, колірною температурою, інтенсивністю світлового потоку та типу живлення.

Кільцева лампа може мати дисплей, на якому відображається інформація про установки девайса. Спростити роботу з пристроєм дозволить пульт керування, який входить у комплект із деякими моделями ламп.

Як вибрати лампу на акумуляторі?

Перед тим, як купити лампу на акумуляторі, слід вивчити стандарти її якості. Щоб вибрати лампу на акумуляторі, необхідно враховувати яскравість освітлення та портативність пристрою. Критерії вибору акумуляторної лампи:

  • функціональність (регулювання яскравості, таймер вимкнення);
  • час роботи від акумулятора;
  • розмір та дизайн корпусу;
  • зручність використання (сенсорні панелі, пульти дистанційного керування);
  • джерело світла (світлодіоди, люмінесцентні лампи, галогенні лампочки);
  • потужність (15-25 Вт – для освітлення робочого столу або навчального простору, 40-60 Вт – для освітлення кімнати);
  • яскравість (450-750 люксів – для читання та роботи, 250-450 люксів – для загального освітлення);
  • додаткові функції (гнучкість та поворотність, датчики руху, підтримка керування через програму, пам'ять налаштувань, Bluetooth-з'єднання).

Вибираючи аксесуар для певних умов використання, слід враховувати його конструкцію. Наприклад, лампа на прищіпці з акумулятором підійде для кріплення на робочий стіл. Компактний ліхтар підійде для освітлення на кемпінгу, а енергозберігаюча лампа для освітлення кімнати.

Скільки вистачає акумуляторної лампи?

Розрахувати, на скільки вистачить акумулятора для світлодіодної чи іншої лампи, виходячи з її потужності. Наприклад, настільна лампа-прищіпка забезпечує до 24 годин автономної роботи, нічник - до 10 годин при сильному освітленні, переносний ліхтарик - від 5 до 9 годин, вулична лампа-ліхтар - від 5 до 10 годин, портативна плоска лампа - до 20 годин.

Як правильно заряджати лампу на акумуляторі?

Заряджати LED-лампу з акумулятором на сонячній батареї рекомендується зарядним пристроєм від виробника або сумісною рекомендованою зарядкою. Поради щодо заряджання лампи на акумуляторі з USB:

  1. Уникайте використання підроблених зарядних пристроїв.
  2. Не заряджайте лампу довше за рекомендований виробником час.
  3. Не покривайте аксесуар матеріалами, які можуть утримувати тепло.
  4. Не заряджайте лампу поблизу легкозаймистих матеріалів або на нестійкій поверхні.

Акумуляторну лампу слід заряджати у сухому приміщенні, а також контролювати попадання вологи на елементи живлення. Не рекомендується ставити лампу на зарядку без огляду на всю ніч.

Скільки потрібно заряджати лампу на акумуляторі?

Лампа на акумуляторі та сонячній батареї заряджається в середньому дві години. Заряджати кемпінгову лампу на акумуляторі потрібно протягом 8-10 годин. Заряджання портативної, настільної лампи-прищіпки, а також сенсорного світильника займає до двох годин. Невеликі нічники потужністю 1 Вт можуть заряджатися за годину.

 

24.07.2024